Зіпсовані та неякісні харчові продукти, брудна вода у водоймах, брудні руки і предмети побуту - це все може стати причиною харчових отруєнь.

Про це повідомляє завідувачка бактеріологічної лабораторії відділу досліджень біологічних факторів ДУ "Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб" МОЗ України Наталія Кряжева.

Запорізький обласний ЦКПХ застерігає: сальмонельоз - інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Сальмонели є однією з головних причин виникнення діареї.

Захворіти можливо через побутовий контакт з носієм або особою, яка хворіє на сальмонельоз через руки, іграшки, предмети догляду, посуд, постільну білизну. Для підтвердження діагнозу пацієнт направляється на аналіз на сальмонельоз.

Гастроінтестинальний сальмонельоз часто супроводжується:

  • зневодненням;
  • токсичним шоком;
  • судинним колапсом (серцевою недостатністю);
  • нирковою недостатністю.

За ризиком забруднення сальмонелами продукти харчування розташовують так:

  • м'ясо тварин і вироби з нього,
  • риба і морепродукти,
  • яйця і вироби з них,
  • молоко і молокопродукти,
  • овочі та фрукти.

Найбільшу небезпеку, як можливі фактори передачі сальмонел, являють продукти та страви, які після приготування не піддають термічній обробці та/або зберігають тривалий час, в тому числі і при кімнатній температурі. При цьому навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел в харчових продуктах їх органолептичні властивості (смак, запах) і зовнішній вигляд не змінюється.

Як запобігти сальмонельозу?

  1. Ретельно мити руки з милом після контактів з тваринами, приходу з вулиці, до початку приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету.
  2. Мити дитячі іграшки та соски після їх падіння на підлогу.
  3. Дотримуватися правил зберігання харчових продуктів. Повинні дотримуватися не тільки терміни, але правила товарного сусідств в холодильнику.
  4. Не купувати продукти на стихійних ринках.
  5. Дотримуватися правил термічної обробки. Ретельно мити овочі, фрукти та зелень.
  6. Готувати яйця шляхом відварювання (не менше 5 хвилин) або обсмажувати з двох сторін, та не пити сирі яйця.
  7. Користуватися окремими обробними дошками й ножами для сирого м'яса і риби. Ретельно їх мити та обдавати окропом.
  8. Проводити, при необхідності, своєчасну обробку проти мух та тарганів.