6 вересня у Незламному хабі "Титан" відбудуться громадські слухання щодо зменшення викидів забруднюючих речовин у повітря.

Як зазначається в розпорядженні секретаря Запорізької міської ради Регіни Харченко, на слуханнях планується обговорення щодо включення заходів для зниження концентрації фенолу і формальдегіду до проєкту-рішення міської ради "Програма охорони довкілля щодо поетапного зниження викидів забруднюючих речовин субʼєктами господарювання міста Запоріжжя".

А в останній день літа запоріжці провели екологічну акцію "Маю право дихати" на бульварі Шевченка, напроти будівлі міської ради. Близько 20 жителів міста зібралися, аби звернути увагу влади на важливості перегляду Програми поетапного зниження відходів.  Як проходила акція, інформували кореспонденти Суспільне Запоріжжя.

Одна з учасниць екоакції, Наталя Васильєва, розповіла, що внаслідок забрудненого атмосферного повітря щоранку з підвіконня прибирає чорний пил:

"Всі скаржаться на повітря, на погану екологію, на запах, який відчувають вночі. Я щодня стираю і з підвіконня, і зі столів товстий шар пилу чорного, це те чим ми дихаємо. Є велика кількість людей, які звертаються на алергію, на бронхіальну астму. В нас немає хорошого моніторингу, немає достовірного джерела, аби розуміти, чим ми дихаємо".

Долучилося до акції й подружжя Бойків - Євген та Оксана. Чоловік та дружина розповіли: не можуть іноді прогулятися разом із дітьми містом через неприємний запах повітря.

"Ми не байдужі до довкілля і хочемо щось покращити в нашому житті та житті наших дітей", - зазначив Євген Бойко про мотивацію участі в акції.

А його дружина Оксана додала: "Ми дихаємо всім цим і це кожного дня, кожної ночі, ми відчуваємо, як смердять заводи. Ми відчуваємо запах цього фенолу, то солодкий запах, то їдкий запах. Зараз спека і доводиться закривати вікна, бо вночі немає чим дихати".

Під час акції організатори влаштували конкурси. Зокрема, на швидкість надягання протигаза, онлайн інтерактивну гру з питаннями з екології тощо.

За перемогу учасники отримували браслети та пакунки з цитатами, які б мотивували містян зацікавитись питанням забрудненого повітря.

Чотири роки тому, у 2020 році, у Запоріжжі вже влаштовували екоакцію, тоді близько чотирьох тисяч містян прийшли на мітинг, аби в обласному центрі були запроваджені заходи для очищення повітря, нагадала учасниця акції, екоактивістка Тетяна Ярмохіна:

"Чотири роки методами ненасильницької комунікації, круглими столами, запитами нардепам, нескінченними запитами до Міндовкілля був створений такий потужний тиск громадськості, щоб влада нормами права регулювала життєдіяльність суспільства. Робоча група сформувала технічне завдання для того, щоб інститут Марзєєва потім виграв тендер і розробив наукову програму поетапного зниження викидів".

Неодноразово в Запоріжжі фіксували перевищення формальдегіду, фенолу та пилу, втім, за словами організаторки екоакції Валерії Морозової, вони не включені в Програму поетапного зниження відходів:

"Наразі програма готова і вона нічого не гарантує. По-перше, її декларована мета - це розробити заходи, а не втілити їх. По-друге, заходи, які вона пропонує, вони навіть м'якші ніж ті, які є у поточних дозволах. Тобто програма не те, що не жорсткіше, навіть краще, якби її зовсім не було. фактично це не те, що зводить нанівець, це обертає проти громади оцю нашу по суті дуже правильну і дуже об'єднану таку боротьбу".

Окрім цього, як зазначила Валерія Морозова, нині вимірювання рівня формальдегіду та фенол відбувається за некоректною методикою:

"Найбільша претензія наразі - це те, що інститут Марзєєва рахує фенол та формальдегід по неправильних показниках і їхня методика розрахунку показує, що в нас немає перевищень".

Свою точку зору екоактивісти будуть відстоювати на громадських слуханнях у Незламному хабі "Титан". Вони пройдуть 6 вересня, початок - о 16.00.

Фото:  В'ячеслав Твердохліб і Суспільне Запоріжжя