Позачергове засідання Ради жінок загиблих Героїв було присвячене питанням гідного поховання загиблих військових.

Зокрема члени Ради погодили, як виглядатимуть надмогильні пам'ятники військових. Про це повідомляє сайт Запорізької міської ради.

Концепцію єдиного вигляду надгробків розробило міське СКП "Запорізька ритуальна служба". Він складатиметься з двох частин.

Тильна частина буде з природного каменю світлого кольору, меморіальна табличка - з каменю чорного кольору. На табличці розміщуватиметься портрет та інша інформація про загиблого: дата народження і смерті, прізвище, ім'я, позивний, військове звання тощо.

"На нижній тумбі чорного кольору ми пропонуємо розмістити мапу України з козацьким гаслом: "Душу Богу, життя Україні, честь - нікому". За бажанням родини мапу можна буде змінити на стилізовані відповідно до символів Збройних Сил України розпізнавальні знаки, нагороди, назву підрозділу, місце загибелі, - зазначив директор СКП "Запорізька ритуальна служба" Максим Дмитрієв.

Такі надгробки коштом міського бюджету встановлюватимуть на могилах загиблих військових за бажанням родини. Для цього планується внести зміни у програму функціонування галузі ритуального обслуговування.

"Зараз працюємо над виділенням бюджетних коштів на встановлення таких намогильних каменів загиблим Героям і Героїням за бажанням родин, - коментує секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко. - Саме такі памʼятники також встановлюватимемо на військових кладовищах. Через їхню уніфікованість, локація буде виглядати так, як треба. Без хаосу, якого і так вистачає у нашому житті. Забезпечимо нашим військовим гідні умови поховання. Бо це - найменше, що можемо зробити".

Нагадаємо, у травні 2016 року уніфіковані надгробки за ініціативи міського голови Володимира Буряка  були встановлені на Кушугумському кладовищі у кварталі почесних поховань біля 83 могил тимчасово невідомих захисників України.

З міського бюджету  на виготовлення та встановлення надгробків, а також  благоустрій кварталу почесних поховань виділили 360 тис. гривень.

Більшість героїв були розстріляні російськими військовими під час виходу з Іловайська і доставлені у Запоріжжя в кінці серпня - на початку вересня 2014 року. Перше масове поховання відбулося 1 жовтня. До початку повномасштабної війни кілька десятків військових рідні забрали з Кушугумського кладовища і перепоховали на їх малій батьківщині.


Після вторгнення росіян загиблих військовослужбовців також почали ховати у цій частині кладовища, навпроти тимчасово невстановлених героїв. І могил з прапорами тут набагато більше. Вічна пам'ять...