Шевченківський районний суд обрав запобіжний захід у вигляді 60 діб цілодобового домашнього арешту для підозрюваного у шахрайстві юнака, що привласнив гроші, які збирали для пам'ятника загиблим від ворожого удару дівчатам.

24-річний хлопець підозрюється у заволодінні 280 тис гривень. Кошти збирали для встановлення пам'ятника Крістіні Спіциній та Світлані Сємєйкіній, які загинули 9 серпня 2023 року внаслідок ворожого ракетного удару.

Дівчата стали відомі у Запоріжжі завдяки виступам, на яких збирали кошти для підтримки воїнів ЗСУ. Батько Крістіни і сьогодні захищає країну від ворога - він військовослужбовець частини 3033 Нацгвардії України.

Концерт у Шевченківському районі того вечора, на жаль, став останнім. Дівчат, яким назавжди буде 19 і 21, поховали поруч на Матвіївському кладовищі.

Про розкритий злочин та його обставини повідомили сьогодні журналістам керівник центру протидії шахрайствам ГУНП в Запорізькій області Дмитро Попов та заступник начальника управління протидії кіберзлочинам в Запорізькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Іван Угренюк.

На брифінгу була присутня мама Крістіни Галина, яка розповіла про хлопця своєї загиблої доньки, підозрюваного у привласненні коштів, які небайдужі люди надсилали на допомогу батькам загиблих дівчат та на пам’ятник подругам.

За словами керівника центру протидії шахрайствам Дмитра Попова, щодня до поліції Запоріжжя надходять понад 10 звернень від громадян, які потерпіли від протиправних дій аферистів. З початку року загальна кількість таких звернень сягнула 1,5 тисячі.Але цей випадок можна віднести до дуже цинічних, тому правоохоронці і зібрали журналістів, щоб розповісти деталі.

Дмитро Попов розповів, що хлопець однієї з загиблих дівчат вирішив скористатися трагедією. Він створив "банку" для збору коштів - начебто для підтримки рідних дівчат та встановлення пам'ятників загиблим. У такий спосіб 24-річний зловмисник зібрав майже 280 000 гривень від небайдужих людей.

"Батьки протягом певного часу обговорювали питання щодо виготовлення пам’ятника дівчатам, під час зустрічей був присутній фігурант, - розповів Дмитро Попов. - Настав час, коли треба було перераховувати гроші на рахунок підприємства, яке займається виготовленням пам’ятників. І виявляється, що він зникає, і зникають гроші. Батьки намагалися самі вирішити це питання, але він уникав спілкування. І коли батьки зрозуміли, що з ним немає сенсу розмовляти, вони звернулися до правоохоронних органів.

Були внесені відомості в ЄРДР, проведені певні слідчі та оперативні дії, встановлене місце його знаходження, хоча він і намагався себе певним чином убезпечити. Було зібрано достатньо доказів щодо його причетності до злочину".

Завдяки зусиллям кіберполіції Запоріжжя та слідчих відділу поліції № 3 Запорізького районного управління ГУНП в Запорізькій області, під процесуальним керівництвом Шевченківської окружної прокуратури, було зафіксовано докази для оголошення підозри фігурантові за ч. 1, 2 ст. 190 Кримінального Кодексу України.

Наразі поліцейські інкримінують підозрюваному 10 фактів шахрайства, а повне коло потерпілих ще встановлюється. 6 серпня фігуранту обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Триває досудове розслідування, за результатами якого можлива додаткова кваліфікація. Є інформація, що частину переведених на свій рахунок коштів він витратив, зокрема, на азартні ігри та онлайн-казино.

Мама загиблої Крістіни розповіла, що Олег у них жив певний час і після загибелі її доньки.

"Він постійно був поруч з нами. А коли ми 13 числа (січня. - Ред.) сказали, що треба внести аванс, а залишок знімемо і частинами, коли буде потрібно, сплатимо кошти, то на наступний день він просто зник. Залишив повністю усе - постільну білизну, одяг, все, що людині потрібно хоча б на перший час.

Я так думаю, грошей у нього вже не було. Хоча він казав, що забув нас повідомити про борги і виконавча служба заблокувала ці кошти. Ми, мами дівчат, повірили, бо ми, напевно, більш довірливі. А наші чоловіки - ні, не повірили.

Це було найболючіше -ін жив з нами, за наш кошт, ми все сплачували. Вони  5 років були разом - зустрічалися, разом три роки жили, ми вважали його рідним. У мене старший син такого ж віку. Ми думали, вони одружаться. Але зараз розуміємо: він на це не розраховував. Він просто жив з нею на її кошти.

Смерть доньки ми сприймали не лише як нашу втрату, думали, що і йому боляче - втратив свою кохану. Олег продовжував жити у нашому будинку і після смерті Крістіни. Мій чоловік на фронті, я вважала, що присутність Олега, ми живемо у приватному будинку, слугуватиме якимось захистом.

Ситуація з коштами розкрилася у січні. Ми зверталися до нього, до його родичів, які були у нас на усіх святах, були присутні при відкритті "банки", просили якось вирішити це питання. Їх реакція була: "Звертайтесь в поліцію, ми до цього непричетні". Нас звинуватили, що ми довірились йому.

Чому Олег відкрив "банку"? У мене на той момент карточка була заблокована банком. Є ліміт кількості надходжень. На картці може бути всього 1000 гривень, але ліміт вичерпаний, банк її блокує. А з телефону мого чоловіка, за словами Олега, "банку" відкрити не вдалося. Але він тільки завантажив застосунок, а більше дій ніяких не було.

Чоловік ще в січні, як тільки Олег зник, сказав, що б ми йшли в поліцію. Але ми все відтягували - писали йому, зверталися до родичів. І коли зрозуміли, що це нічого не дасть — написали заяву.

Заступник начальника управління протидії кіберзлочинам Іван Угренюк розповів, що це не єдиний випадок, коли шахраї маніпулюють почуттями людей та цинічно використовують трагічні життєві ситуації для заволодіння їхнім майном чи коштами.

За його словами, одна з мешканок Запоріжжя виклала в соцмережах дописи про збір грошей для людей, які нібито постраждали внаслідок ракетної атаки.

Жінка вказала дані вигаданої дівчини, оприлюднивши фотографії, які знайшла в інтернеті. Більше того, вона вигадала, що серед постраждалих є її родичка. Шахрайка зібрала понад 300 тисяч гривень. Жодної гривні вона не передала постраждалим.

"Мешканці будинку випадково побачили допис в соцмережах. Вони зрозуміли, що дівчини, на чиє лікування збирала шахрайка, у них не було та повідомили в поліцію. Поліція встигла заблокувати на рахунку шахрайки більше 160 тисяч гривень", - розповів Іван Угренюк. Поліція закликає усіх бути пильними!