2 вересня президент України Володимир Зеленський разом з прем’єр-міністром Нідерландів Діком Схоофом завітали до Запоріжжя. Вони відвідали перший тематичний урок в запорізькому ліцеї №71. Високопосадовці поспілкувались с учнями 1 та 11 класів. За словами директорки закладу, цьогоріч тут навчатимуться 76 першокласників та чотири 11-х класи.

Глава держави зазначив, що для нього честь бути сьогодні в Запоріжжі разом із прем'єр-міністром Нідерландів. 

«Хотіли привітати вас із цим днем. Ви такі молодці, що навчаєтеся, що розумні. Ми дуже пишаємося – не можу сказати «дітьми» – нашими дорослими героями, тому що ви в Україні, незважаючи ні на що, навчаєтесь, боретесь. Ми дякуємо вам за таку любов до України. За те, що ви такі героїчні, патріотичні, але все ж для нас – діти», – сказав він. 

Дік Схооф подарував учням кілька відомих у Нідерландах книг, перекладених українською та наголосив на тому, як важливо залишатися в Україні, навчатися й розвиватися тут. 

«Ми розуміємо, наскільки це стресові умови, наскільки вам непросто. Але, будь ласка, робіть це. Нідерланди залишаються з Україною, залишаються з вами економічно, політично, фінансово, мілітарно – у всіх сенсах», – сказав він.

Водночас Іван Федоров, очільник Запорізької ОВА, розповів, що чотири роки 57 тисяч школярів регіону навчалися виключно онлайн. Понад 30 тисяч дітей виїхали в інші області України та за кордон. Втім сьогодні запорізькі школи нарешті відчинила двері для дітей і на змішану форму навчання перейшли понад 120 шкіл області. Він також розповів про хід облаштування укриттів в навчальних закладах, плани збудувати 8 «підземних шкіл» до кінця цього року. Іван Федоров також додав, що на уроках захисту країни дітей навчають основ надання першої допомоги, мінно-вибухової безпеки та правил поводження з небезпечними предметами.

Також під час перемовин з премʼєр-міністром Нідерландів Володимир Зеленський говорив про посилення ППО, F-16 для України та всю необхідну зброю для нашої оборони проти російського окупанта.

«Ми говорили і про те, щоб Нідерланди взяли патронат над Запоріжжям: це інфраструктура, це захист нормального життя, це гуманітарні питання. Це те, що точно допоможе Україні. І ми цінуємо всю підтримку від народу Нідерландів, особисто від премʼєр-міністра Схоофа та всіх політичних і громадських діячів з Нідерландів», - зазначив Володимир Зеленський.

Президент також подякував всім хто береже Україну, зокрема, й Запоріжжя.

«Моя найбільша вдячність усім нашим людям, кожному й кожній, хто береже нашу Україну, наше Запоріжжя, всі наші міста і громади. Усі, хто бʼється заради України, працює тут, у нашій державі, допомагає нам, – дякую! Пишаюся нашими людьми, пишаюся Україною!», - резюмував Зеленський.