Місто Оріхів Запорізької області, розташоване всього за 10 км від села Роботине, звідки влітку 2023 року розпочинався український контрнаступ, потерпає від постійних обстрілів з боку російських військ. Із 14 тисяч жителів у місті залишилося не більше 800 осіб. Окупанти прагнуть захопити Оріхів, щоб відкрити шлях на Запоріжжя.

За словами військовослужбовця Євгена з позивним "Регбіст", Оріхів є важливою транспортною розв'язкою, і його захоплення може дозволити росіянам просунутися в бік Запоріжжя. Він зазначає, що за останні три місяці не бачив місцевих жителів, припускаючи, що всі, хто міг, уже покинули місто через складні умови життя.

Журналістам вдалося поспілкуватися з кількома жителями Оріхова, що залишилися. Продавщиця магазину Анжела розповіла про відсутність світла, газу і перебої з водопостачанням. Вона не виїжджає з міста через високу вартість життя в Запоріжжі. Місцевий мешканець Володимир, незважаючи на втрату дружини і поранення від осколків КАБа, не втрачає присутності духу і категорично відкидає твердження російської пропаганди про підтримку Росії в Запоріжжі.