Наприкінці травня у  Незламному хабі Запоріжжя відбулася урочиста церемонія нагородження тих, хто своїми перемогами прославив рідне «Сузір’я».
Церемонія вшанування переможців та призерів предметних олімпіад, конкурсів та змагань, на якій найталановитіші діти отримують грамоти, подарунки і зірки — давня традиція КЗ «Опорний заклад загальної середньої освіти «Сузір’я» Оріхівської міської ради. До його складу у жовтні 2018 року ввійшли і чотири філії: Оріхівська №3, Оріхівська  №5, Новоданилівська і Новопавлівська.
Перший урочистий захід «Сузір’я» єднає друзів»  у приміщенні Оріхівського КЗ «Центр культури і дозвілля» відбувся 5 квітня 2019 року. З того часу він проходить щорічно.
Церемонія нагородження в Оріхові до збройного вторгнення росії проходила в місцевому палаці культури при переповненій залі. Навчальний заклад нагороджує не тільки учнів, які досягли вагомих результатів у навчанні, мистецтві чи спорті, а і їхніх батьків та вчителів. 
З початком повномасштабного вторгнення «Сузір’я»  перемістилося до Запоріжжя, але, не зважаючи на нові умови, традицію вшанування обдарованих дітей в опорному закладі призупиняти не стали. 
На «Зірковому Олімпі-2024»  у різних номінаціях нагородили 54 учня. На заході були присутні почесні гості: начальник Оріхівської МВА  Микола Вініченко, перша заступниця начальника Оріхівської МВА Анна Андрієшина, начальниця відділу освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Оріхівської міської ради Тетяна Прищенко, депутатки Запорізької обласної ради Наталія Авраменко і Алевтина Лепетченко. Вони взяли участь у нагородженні обдарованих учнів «Сузір’я».


Не були присутні на святі, але дуже допомагають цьому учбовому закладу меценати -  директор ТОВ «АГРО МБК» Сергій Коваль, директор ТОВ «КАОЛІН АЗОВ» Павло Маляренко і засновник Благодійної організації «БФ «СВІТ. УКРАЇНА. ПОЛОГИ» Денис Крилов, за що їм велика вдячність від педагогів та учнів.
На заході оголошували хвилину мовчання за загиблими героями, які віддали свої життя за незалежність і суверенітет України, а на адресу захисників із Сил оборони звучали слова подяки за можливість жити, вчитися і навчати, а також проводити церемонії вшанування талановитих учнів «Сузір’я».

- Звичайно, сьогодні ми не могли разом зібратися усі, нас тут частина нашої родини, - сказала, вітаючи присутніх,  директорка опорного закладу Наталія Кудіна. - Але ми разом, ми об’єднані! Сьогодні ми зібралися, щоб віншувати наших обдарованих дітей. Їх 60!
Це не просто подія! Це свято визнання здібностей і досягнень, це стимул для подальшого розвитку і самореалізації! 
Серед нас з’явилися зірочки, які займали призові місця у конкурсах всеукраїнського та обласного рівня, їх роботи відмічені Малою академією наук. Вперше діти брали участь у математичній командній роботі, де посіли призові місця. Вони займалися зрощенням кристалів і теж мають досягнення.
Ми пишаємося успіхами наших дітей! Дорогі діти, не зупиняйтесь на досягнутому, прагніть до нових вершин, адже ваші здібності — безмежні.
Я вдячна своїм колегам, які дистанційно навчають дітей, готують їх до конкурсів, у яких наші учні перемагають або стають призерами. Дякую за самовіддану працю і професіоналізм!Вельмишановні батьки! У нашому триєдиному трикутнику, вважаю, ви є основою, тим фундаментом, який завжди підтримує і нас, педагогічний колектив, і дітей. Ваша підтримка і любов дають дітям крила і віру в себе. Заохочуйте їхнє прагнення до знань — і вони обов’язково досягнуть успіху.

Зірковий парад відкрили початківці, чи як модно зараз говорити - НУШЕНЯТА! У номінації "Маленькі зірочки" відзначені: Іванець Поліна 2-А клас, Квас Арсеній 3-В, Дудка Софія 4-А, Іванець Софія 4-В і Білорус Анастасія 4-В. Вони продемонстрували неабиякі здібності у навчанні, є лауреатами Міжрегіонального фестивалю ораторського мистецтва «Заговори, щоб я тебе побачив», переможцями обласного лего-фестивалю «GRANI LEGO FEST», призерами творчих та вокальних конкурсів, спортивних змагань з волейболу, дзюдо, футзалу. 
Діти називали прізвище, ім’я та по батькові мами чи тата, які в супроводі своїх сина чи доньки йшли отримувати Подяку, після чого  ставали поряд з дитиною. Усіх — і малечу, і їх батьків  - присутні нагородили щирими оплесками.


Далі за нагородами виходили вже більш дорослі школярі. Талановитих «сузірчан» нагороджували у кількох номінаціях. Грамоти та подарунки обдаровані діти отримали у таких номінаціях:
«Науковці» - Галутва Анастасія 10-А, Писаренко Софія  9-Б. 
«Інтелектуали» - Трофименко Олександра 11-А, Захарченко Сергій 11-А, Коломоєць Дар’я 11-Б, Романов Роман 10-А, Мартинко Каміла 9-Б, Лотвін Поліна 9-Б, Старіков Макар 9-А, Акименко Артем 8-В, Рись Ксенія 8-Б, Савчук Тимофій 8-А, Донська Валерія 7-В,  Савчук Валерія 6-В, Ярмак Евеліна 6-Б. 
«Знавці» - Дубяга Даніель 5-В, Коба Роман 5-В, Бондаренко Олександр 6-А, Третинко Соф’я 6-А, Твердохліб Іван 6-В, Скиба Анастасія 8-А, Трюхан Владислава  8-В , Блід Єлизавета 9-А, Хомич Денис 9-Б, Перетятько Даніл 9-А, Трофименко Дмитро 9-В клас, Жорж Аміна 8-А клас філії № 3, Шинкаренко Марія 8-А клас філії № 3, Зязєва Катерина 11-Б, Кривошей Марина, 9-Б клас філії № 3, Пелешко Анастасія 9-А клас філії № 3, Медвідь Софія, 7 клас філії №5.
«Ерудити» - Бєлова Єлизавета 10-А, Науфок Софія 11-А, Захарова Евеліна 10-А, Іванов Костянтин 10-Б, Савенко Володимир 9-А, Панасенко Денис 8-В, Піхуля Олександр 7-А, Чернова Ксенія 7-В, Кузеванова Дарья 6-В, Логвін Роман 6-В, Босенко Діана 6-А, Рижа Вікторія 6-А.


«Чемпіони» - Клейн Злата 7-А (чемпіонка світу з ММА — 2023 р.; чемпіонка Європи з ММА — 2024 р.; чемпіонат світу з бразильського джиу джитсу - ІІ місце 2023 р.; чемпіонат Європи з бразильського джиу-джитсу - ІІ місце 2024 р.), Бодюл Іван 11-Б, кандидат в майстри спорту України з боксу, Габідуллін Ярослав 11-Б, кандидат в майстри спорту України з боксу, Нікітін Ілля 11-Б, кандидат в майстри спорту України з боксу, Білогуб Віктор 9-Б (ІІ місце на чемпіонаті Європи з боксу), Новіков Семен 7-Б, Дятлов Євгеній 9-А, Щербина Лев 9-А, кандидат в майстри спорту по дзюдо, Нікітіна Кіра 9-В.
«Талант» -  Горбенко Данііл 7-Б (І місце за участь у New York Starlight - Міжнародному двотуровому конкурсі образотворчого мистецтва з очним туром і освітніми програмами) і Щербина Дар’я 7-А (І місце у Міжнародному двотуровому фестивалі театрального мистецтва. Міні-вистава "Про горобчика-розбишак"; І  місце у Всеукраїнському театральному конкурсі ім. Марка Ентіна "Лимонад" 2024 Квітковий. Твір "Крила", Гран-прі у обласному творчому мистецькому проєкті відео-кліпів "Ми майбутнє твоє, Україно! Пісня "Додому").
Нагороди отримали 54 учня, ше шістьом їх перешлють вчителі — діти знаходяться в інших регіонах  України або за кордоном (Польща, Німеччина).
Яскравою була і концертна програма свята. Пісня “Україна тополина”, слова і музика Анатолія Сердюка, прозвучала у виконанні Олени Гур’євої й Анастасії Савіної, а «Надія є» заспівала юна зірочка Дар’я Щербина. Вірші проникливо читали Сергій Захарченко і Поліна Федорчук. Присутні  щирими оплесками також нагородили Маргариту Оніщенко і Сергія Жидкова (студія бального танцю In White Dance Studio, керівник Аліна Дейнега), які виконали  танець «Мова вітру» і маленьких учасників танцювального колективу під керуванням Яни Склярової, які енергійно станцювали запальний хіп-хоп. 
Завершився «Зоряний Олімп-2024» парадом зірок «Сузір’я», кожний учасник якого отримав яскраву кульку-зірочку. Після того як прозвучали фінальні акорди свята, і дорослі, і діти могли сфотографуватися біля прапору «Сузір’я» і біля банеру цього учбового закладу.

- Прекрасне свято! - поділилася враженнями депутатка Запорізької обласної ради Наталія Авраменко, яка була на усіх церемоніях нагородження юних талантів «Сузір’я». - Дуже багато обдарованих дітей, які своїми успіхами прославляють рідну школу! У гімназії їх завжди було багато!

Підтримати і привітати ученицю 4-А класу Софійку Дудку прийшли батьки — Іван Володимирович і Ганна Юріївна, а також брат Богдан, який закінчував цей учбовий заклад.

- Дуже гарне свято організувала адміністрація «Сузір’я», - зазначила Ганна Юріївна. - У нас двоє дітей. Богдан у минулому році закінчив цей навчальний заклад з золотою медаллю. У цьому році четвертий клас закінчує Софія. Вона відвідує багато гуртків — зокрема, гурток лего і конструювання. У доньки було багато перемог у цьому навчальному році. 

Ірина Єгорова

Фото автора