До кінця серпня біля будівлі Туристичного інформаційного центру та на бульварі Марії Приймаченко (колишній проспект Маяковського) можна подивитися роботи полтавської мисткині  Нато Мікеладзе.

На цих двох локаціях розміщені 20 робіт.

Виставка відкрилася у рамках проєкту "Плакати воєнного часу", який з початку повномасштабної війни реалізують Туристичний інформаційний центр, департамент культури і туризму Запорізької міськради та Міжнародний симпозіум сучасного мистецтва BIRUCHIY contemporary art project. Її презентував директор ТІЦ Олексій Каніщев.

До експозиції у Запоріжжі увійшли роботи, створенні від 24 лютого 2022 року до сьогодні.

Одна з робіт присвячена наслідкам ворожого обстрілу нашого міста. Плакат під назвою "Російський подих смерті. Запоріжжя" створений 22 березня 2023 року. У той день ворог випустив по місту шість ракет.

Одна з них влучила між двома 9-поверхівками біля Прибережної магістралі. Внаслідок удару частково зруйновані два будинки - по Запорізькій 2А і 2Б. Поранення та травми дістали понад 30 запоріжців, одна людина померла в лікарні.

Авторка робіт Нато Мікеладзе - полтавська ілюстраторка, художня редакторка видавництва "Маґура", викладачка кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЛНУ імені Тараса Шевченка, засновниця бренду української кераміки "Лови Лева". 10 років працює в галузі мистецтва, викладає, бере участь у різноманітних виставках в Україні та за кордоном.

З початком повномасштабного вторгнення почала рефлексувати на події через ілюстрацію.

"Мій перший воєнний плакат - це прохання закрити небо над Україною. З жахом згадую ті дні. У мене є донька і тиждень ми вирішували, чи вивозити дитину за кордон? Коли я виїжджала з квартири, прощалася з усім, думаючи, що ніколи вже сюди не повернуся, саме в цю квартиру. Я ніколи не розглядала для себе виїзд за кордон, як експатки, і зараз планую своє життя в Україні, бо мій дім тут», - цитує ілюстраторку департамент культури і туризму міської ради.

За словами директора Туристичного інформаційного центру Олексія Каніщева, на виставку Нато Мікеладзе вони давно очікували, хотіли провести її в Запоріжжі у рамках проєкту "Плакати воєнного часу". Найбільше його вразив перший воєнний плакат Нато Мікеладзе - прохання закрити небо над Україною.

"Художниця затребувана, постійно зайнята в різних проєктах. Ми давно хотіли, щоб вона надала свої роботи, щоб ми могли презентувати їх у Запоріжжі й от нарешті цей день настав, - розповів Олексій. - Ця виставка особлива - є робота, присвячена Запоріжжю, подіям 22 березня 2023 року.

І дуже круто, що саме виставка Нато Мікеладзе ще й дасть початок новому проєкту у Запоріжжі. Ми виграли грант в Українському фонді культури й згодом презентуємо проєкт, який охопить всі райони міста. Тобто, виставки антивоєнних плакатів можна буде подивитись та насолодитись сучасним мистецтвом у своєму районі, не виїжджаючи у центр міста".

Виставка "Плакати воєнного часу" Нато Мікеладзе працюватиме у центрі Запоріжжя до 29 серпня.

В тему

Книгу про запорізькі виставки плакатів презентували в США

У Нью-Йорку відбулась презентація книги "Плакати воєнного часу". Про це повідомляє департамент культури і туризму Запорізької міської ради.

Презентувала книгу авторка, арт-менеджерка та директорка BIRUCHIY contemporary art project Олена Сперанська, яка розповіла про ідею створення книги та труднощі, з якими під час війни зіткнулася команда проєкту.

Панельну дискусію очолила Мітці Пердью - відома американська меценатка, журналістка, військова кореспондентка, письменниця, борчиня проти торгівлі людьми, екс-президентка American Agri-Women.

В діалозі з Крістофером Міллером - журналістом і кореспондентом, який пише про Україну для Financial Times, були порушені питання, які стосувалися важливості збереження української культурної спадщини, декомунізації та деімперіалізації України та її мужньої боротьби за мир.

Власний досвід участі в проєкті представили учасники онлайн-панелі: Сергій Білов - заступник Запорізького міського голови; Закентій Горобйов - дизайнер книги та художник; Олексій Сай - художник-концептуаліст, автор мультимедійних проєктів, експериментального живопису, графічного дизайну, відео та інсталяцій, який неодноразово представляв Україну на фестивалях Burning Man у США; Катя Лісова - художниця, графічна дизайнерка, кураторка та арт-критикиня, яка працює в галузі художнього текстилю та цифрової графіки.

Куратор проєкту Геннадій Козуб разом з департаментом культури і туризму Запорізької міської ради з початку злочинного повномасштабного російського вторгнення в Україну організував та реалізував у Запоріжжі 23 виставки плакатів.

Після презентації книги в Європі, він прибув до США для участі в першій презентації книги в місті Нью-Йорк.

На презентації був присутній постійний представник України при ООН Сергій Кислиця.

Презентація книги відбулась за ініціативи консула Генерального консульства України в Нью-Йорку Наталії Мусієнко в рамках реалізації програми забезпечення міжнародного позитивного іміджу України МЗС України та завдяки співпраці з Мітці Пердью та Анною Куциною.

Фото автора, В'ячеслава Твердохліба і Дінари Хаірової