2 вересня о 23:03 ворог поцілив по спальному району Запоріжжя.

Внаслідок влучання в будівлю готелю сталося руйнування і обвал плит перекриття та будівельних конструкцій. У цей час в готелі перебувала родина його власників.

З-під завалів надзвичайники деблокували тіло 38-річної жінки, згодом дістали тіло її 8-річного сина. Співробітники ДСНС врятували 12-річну доньку загиблої, дівчинку дістали з-під завалів в тяжкому стані та передали лікарям для подальшої госпіталізації.

До прибуття підрозділів ДСНС 43-річного травмованого чоловіка загиблої в стані середньої тяжкості госпіталізували до медичного закладу.

Як повідомляє пресслужба Запорізької ОДА, чоловік у стані середньої важкості знаходиться у відділенні хірургії з переломом грудини, уламковим пораненням правого стегна.

Медичний директор Запорізької обласної дитячої клінічної лікарні В'ячеслав Ткаченко розповів про стан постраждалої дівчинки:

"Дитина доставлена каретою швидкої медичної допомоги до лікарні на початку другої години ночі одразу після вибуху. В першу чергу від себе та колег хочу подякувати рятувальникам та працівникам швидкої, які дуже вчасно та професійно надали допомогу дитині на місці травмування. Це дуже важливо.

Дитина надійшла у вкрай важкому стані. Це геморагічний шок, це травматичний шок, переохолодження.

Відразу дитина була госпіталізована до відділення інтенсивної терапії, де ми розпочали протишокові заходи".

За словами медичного директора ЗОКДЛ, в лікарні дівчинці провели низку лабораторних обстежень та діагностику, включаючи УЗД та КТ.

"На теперішній час стан дитини стабілізований і ми плануємо у найближчі хвилини взяти її у операційну для проведення видалення уламків і стабілізації скелетної травми. У дівчинки різні травми по тілу, по ходу оперативного втручання, будемо встановлювати їхню точну локалізацію. Що ми бачимо інструментально, то треба побачити очима і видалити", - зазначив лікар.

За його словами,  у дівчинки стабільний, але важкий стан, який дозволяє проводити оперативне втручання. Після операції вона перебуватиме у реанімаційному відділенні. Одужання потребуватиме багато часу.

У Головному управлінні ДСНС в Запорізькій області розповіли подробиці рятувальної операції.

"Чоловіка вибуховою хвилею відкинуло з приміщення на вулицю. Дівчинка опинилась під завалами - її накрило бетонною плитою.

Під час рятувальної операції прийшлось надавати психологічну допомогу дівчинці, яка опинилась під завалами. Масивна плита перекриття, яка впала на дівчинку, не давала можливості її деблокувати одразу.

Рятувальник Андрій Сливка знайшов можливість підлізти під плиту, обняв дівчину, щоб зігріти, постійно з нею розмовляв, допоки інші рятувальники не витягли їх, - повідомила деталі речниця ГУ ДСНС Юлія Баришева.

Як повідомляє сайт Запорізької ОДА, помічниця оператора заправки Ольга була на робочому місці під час влучання. Жінка розповіла про жахливі миті ракетної атаки.

"У 22:58 оголосили підвищену загрозу ударів. Приблизно в 23:02 відбувся приліт. Ракета влучила неподалік. Внаслідок атаки було також пошкоджено внутрішнє оздоблення заправки, повибивало вікна. Ми вибігли на вулицю. Чули крики людей. Побігли дізнатися - живі вони чи ні. Потім приїхали рятувальники та почали надавати необхідну допомогу", - поділилася очевидиця.

Лариса, власниця квартири, що зазнала пошкоджень, згадує: "Я думала, що це мої останні хвилини. А коли вже оговталася, почала оглядати своє помешкання і зрозуміла, що в мене на кухні зірвало штори, вибило вікна. Чула крики, я так розумію постраждалого чоловіка. Він так плакав, так кричав! Це жахливо", стримуючи сльози розповіла жінка.

Вибухова хвиля від атаки пошкодила 9 багатоквартирних будинків, навчальний заклад та 2 об'єкти інфраструктури.

Щодо постраждалих. До медзакладу пізніше самостійно звернулися дві жінки, які працювали неподалік готельного комплексу. За інформацією Головного управління ДСНС України у Запорізькій області, у постраждалих акубатравми. Всього внаслідок обстрілу постраждало 6 осіб,  двоє загинуло.

Розпочато розслідування - офіційно

"За процесуального керівництва Запорізької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 2 вересня 2024 року близько 23:00 військовослужбовці армії рф вдарили по цивільному об'єкту Запоріжжя. Внаслідок прямого влучання ворожої ракети по готельному комплексу, розташованому у спальному районі міста, постраждала родина власників.

Жінка та 8-річний син загинули. ЇЇ чоловік та 13-річна донька у важкому стані перебувають у лікарні. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджено багатоповерхівки, які розташовані поруч, та автомобілі місцевих мешканців.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі Управління СБУ в Запорізькій області", - інформує сайт Запорізької обласної прокуратури.