Запоріжці вже можуть зареєструватися в єдиній базі акції. Для цього необхідно заповнити онлайн-форму на офіційному веб-сайті.

 Як повідомляє пресслужба облдержадміністрації, після цього учаснику присвоюється стартовий номер з ім'ям військовослужбовця, за якого він буде бігти.

Учасник може самостійно вибрати Героя або отримати призначення автоматично. Реєстрація триватиме з 3 липня по 13 серпня. Забіг відбудеться 31 серпня о 10-й годині. Про місце проведення акції учасників повідомлять додатково.

"Вони можуть самостійно вибрати дистанцію, яку планують пробігти. Це може бути 2, 5 чи 10 км. Як правило, на старт виходять і діти. Тож ми плануємо запропонувати бігунам і більш короткі дистанції", - сказала на брифінгу в медіацентрі ЗОВА  т. в. о. начальника управління молоді, фізичної культури і спорту Інна Киник.

Вже не вперше участь в акції "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" бере ветеран російсько-української війни Михайло Пирог. Таким чином він вшановує пам'ять свого загиблого побратима.

Сергій Бурлака, позивний "Француз" - мій побратим-азовець. Це був неймовірно усміхнений хлопець. Ми починали службу разом. Він загинув ще до повномасштабного вторгнення.

"Для мене було честю вшанувати таким чином пам’ять героя. А свій стартовий номер з ім'ям Сергія після забігів я передавав його дружині й доньці. Подібні акції вкрай важливі як для загиблих, так і для живих", - розповів голова Запорізької обласної спілки ветеранів Михайло Пирог.

Забіг не потребує встановлення рекордів. Дистанцію можна подолати навіть пішки. Тож долучитися до неї може кожен. Зокрема, ідею акції активно підтримують волонтери.

"Герої не вмирають. Вони завжди в наших серцях і в наших думках. Це головний меседж забігу. Наше завдання - взяти участь в акції і продемонструвати, що наш Запорізький край разом з Україною", - підкреслив засновник благодійного фонду "Допомога людям України" Владислав Калюжний.

Акція "Шаную воїнів, біжу за Героїв України" - це щорічна патріотична традиція вшанування пам'яті воїнів, які загинули під час російсько-української війни. Запорізька область підтримує її з 2018 року.

"Щороку кількість учасників збільшується. І це викликає гордість за єдність українців. Але одночасно ми відчуваємо біль, тому що за кожним новим учасником - постать Героя, який віддав найдорожче своє життя, захищаючи нас і свою державу. Забіг - це наш вияв подяки військовослужбовцям та їхнім сім'ям за внесок у збереження територіальної цілісності країни".- підсумував заступник голови ЗОДА Михайло Семікін.

Реєстрація на забіг триватиме за посиланням

Ім'я загиблого захисника чи захисниці можна обрати додатково на тематичних сторінках пам'яті:

https://memorybook.org.ua/

https://ukraine-memorial.org/

https://www.victims.memorial/

https://maidanmuseum.org/uk/storinka/nebesna-sotnya-0