Перший день нового навчального року у Запорізькій гімназії №97 позначився великим скандалом.

У соцмережу потрапило відео зі свята Першого дзвоника, яке було знято батьками 2 вересня в укритті, де перебували учні.

Видно, що підвальне приміщення невідремонтоване і абсолютно не пристосоване до проведення уроків - в у ньому немає достатнього освітлення та системи вентиляції. Більше того, на стінах виднілися грибок та пліснява, що може бути небезпечно, зокрема, для алергіків.

Після розголосу у соцмережах на шокуюче відео відреагували у департаменті освіти та науки Запорізької міської ради. Так, заступник директора Віталій Лисенко прокоментував ганебну ситуацію на своїй фейсбук-сторінці.

"Про 97 школу в двох словах:

- школі дозвіл на вихід в офлайн не надавався та в переліку закладів, які виходять в очне навчання, 97 школи ніколи не було, заклад має працювати виключно в онлайн режимі

. - ремонтних робіт в укритті не проводилось, договір розірвано, тендер скасовано

- новий проект проходить експертизу, початок робіт планується на жовтень

- після ремонту укриття огляне комісія та надасть дозвіл на початок навчання.

- директора школи звільнено, виводити дітей в не рекомендоване укриття неприпустимо, за такі рішення треба нести відповідальність.

Віталій Лисенко також розмістив офіційний коментар депатртаменту освіти та науки.

"Ми звертаємось до всіх освітян Запоріжжя" На нас з вами - відповідальність не тільки за отримання знань, а й за безпеку дітей.

Будь-який запуск офлайн-навчання, будь-які заходи мають відбуватися суто в тих укриттях, які отримали всі дозвільні документи. Офлайн-освіта важлива. Але тільки в тих школах, які є підготовленими.

У Запорізькій гімназії №97 в перший навчальний день склалася неприпустима ситуація. Укриття цього освітнього закладу НЕ ГОТОВЕ для використання та безпечного перебування у ньому школярів, тому гімназія №97 не внесена до переліку закладів рекомендованих до офлайн-навчання. Навчання в ній повинно здійснюватися лише в онлайн-форматі.

Рішення про святкування початку навчального року в укритті було ухвалено безпосередньо директором, якого наразі звільнено.

Перебування дітей у шкільному укритті, яке не приведене до належного стану, є порушенням.

Наразі по укриттю в гімназії №97: розроблено проєктно-кошторисну документацію. Найближчим часом розпочнуться ремонтні роботи. Тільки після його завершення та отримання всіх дозвільних документів школа зможе працювати у змішаному форматі навчання.

Ремонтні роботи ведуться і в інших закладах. Про їхній перебіг будемо інформувати!", - зазначили в профільному департаменті міської ради.

Пряма мова

Регіна Харченко, секретар Запорізької міської ради:

"У 74 школах Запоріжжя, які ми запустили в змішаному форматі, відбулися перші за чотири роки уроки. 36 тисяч школярів різного віку за довгий час зібралися разом.

У одному приміщенні, а не в окремих віконках на моніторі.

Починаючи з травня, ми вклали величезний ресурс у приведення шкільних укриттів до ладу. Тепер це комфортні та зоновані освітні простори. Деякі - відремонтовані коштом міського бюджету. Деякі - завдяки фінансові підтримці центральної влади та міжнародних партнерів. Дякую за освітні можливості для наших дітей.

Попереду - більше відремонтованих укриттів. Більше відкритих шкіл. Більше задоволених дітей і спокійних батьків"

Фотоколаж: сайт Забор