З 1 квітня в Запорізькій області набула чинності щорічна весняно-літня нерестова заборона на вилов риби. Як повідомив головний спеціаліст відділу іхтіології Запорізького рибоохоронного патруля Максим Бронзюк, для рибалок, які порушують правила, передбачено адміністративні штрафи і навіть кримінальну відповідальність.

Заборону вводять поетапно: на річках Запорізької області вона діє з 1 квітня до 20 травня, на території Дніпровського водосховища - з 5 квітня до 10 червня, а в акваторії річки Дніпро - з 10 квітня до 15 червня. У цей період дозволяється риболовля тільки з берега за межами нерестовищ, при цьому можна використовувати гачкові знаряддя лову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінг з однією штучною приманкою.

За словами Максима Бронзюка, ділянки нерестовищ залишилися незмінними - це всі балки і затоки. Цього року до списку нерестовищ в акваторії річки Дніпро в межах Запорізької області додано Мокру Московку.

За порушення правил рибного лову під час нересту передбачено штрафи від 34 до 680 гривень залежно від тяжкості порушення. У разі значної шкоди біоресурсам рибалці загрожує кримінальна відповідальність і штраф від 17 до 51 тисячі гривень.