Департамент з питань охорони здоров'я та медичного забезпечення міської ради очолила Анна Дуб, яка обіймала посаду головної лікарки КП «Пологівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Пологівської міської ради.

Департамент створили за рішенням останньої сесії міської ради, фактично відновивши аналогічну структуру, яку ліквідували у кінці 2021 року за рішенням цих же депутатів.

Тому що керівництву міськради дуже вже хотілося звільнити директорку Вікторію Ушакову, а законних підстав для такого кроку, очевидно, не знайшли, тому і розігнали всю структуру, створивши замість підрозділу міської ради комунальну установу "Адміністрація з питань охорони здоров'я" ЗМР. І лише через три роки, після зміни секретаря міської ради, департамент вирішили створити знову, оскільки нарешті прийшло розуміння, що комунальна установа не має повноважень підрозділу міської ради.

За відповідне рішення депутати проголосували 14 серпня 2024 року. Керівницею департаменту з питань охорони здоров'я та медичного забезпечення міської ради призначили Анну Дуб, яка очолювала Пологівський ЦПМСД.

У 2022 році через окупацію медзаклад був релокований до Запоріжжя. Також вона, як повідомляє сайт 061, була депутаткою Пологівської міської ради від нині забороненої партії "Наш Край", де очолювала профільну медичну комісію.

"Професійне поповнення в команді департаментів міськради! Призначили Анну Михайлівну Дуб директором новоствореного департаменту охорони здоровʼя. Пані Анна має успішний досвід роботи головним лікарем Пологівського центру первинної медико-санітарної допомоги.

Зараз у Запоріжжі впроваджуємо медичну реформу. Переймаємо досвід інших міст України. Оновлюємо систему охорони здоровʼя. Бо наші люди повинні мати найкращі медичні послуги та сервіс, а лікарі - комфортні умови роботи та професійний розвиток», - зазначала секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко.

Своїми планами щодо проблем у медичній галузі та перспектив її розвитку Анна Дуб поділилася на засіданні депутатської комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Запорізької міської ради.

Перш ніж розповісти про стан запорізької медицини, директорка департаменту розповіла про заклад, який раніше очолювала.

Варто зазначити, що справжнім бойовим хрещенням для Пологівського центру первинної медико-санітарної допомоги стала пандемія коронавірусу, адже Пологи були одним з епіцентрів розповсюдження ковіду в Запорізькій області.

"Ми активно працювали з міжнародними проєктами, доки 3 березня Пологівську громаду не окупували. Я продовжувала працювати до 11 квітня 2022 року. На той час вже половина колективу виїхала. Коли вже окупували нашу лікарню і стало небезпечно, то я вже вимушена була поїхати. Ми зробили релокацію і з 1 червня 2022 року продовжили працювати невеличким колективом. Я була координатором мобільних бригад, маю досвід роботи в прифронтових місцях, як сімейний лікар", - розповіла Анна Михайлівна.

Головним завданням нова директорка ставить пацієнтоорієнтованість медичних комунальних закладів міста.

"За цей тиждень я об'їздила лікувальні заклади, включаючи нашу стоматологію та КП "Примула" і побачила, що пацієнт не орієнтується, на яку ланку з якої він може перейти.

Пацієнти розгублені, бо не знають, до кого звертатися, з ким комунікувати, яка лікарня взагалі, які послуги надає, що є безкоштовним, а що ні. Тобто я хочу відпрацювати чіткий алгоритм від прийому сімейного лікаря до подальшого звернення.

Пріоритети - якість, сервіс, наближення, бо у нас є пацієнти, які знаходяться вдома, тобто паліативні пацієнти; багато внутрішньо переміщених осіб; дуже багато військових пацієнтів та ветеранів і всім їм потрібно допомагати.

Я хочу, щоб лікарні стали якісними та потужними і вони могли конкурувати з приватними лікарнями", - зазначила очільниця департаменту.

Вже зараз посадовці департаменту роблять кроки щодо співпраці з міжнародними організаціями в контексті оновлення матеріально-технічної бази, навчання та розвитку. В планах - створити у Запоріжжі єдиний механізм надання медичної допомоги.

"Це не повинна бути розділена первинка, спеціалізована стоматологія і так далі. Якщо пацієнт звертається до сімейного лікаря, то він може, в рамках консультації, отримати рекомендації щодо лікаря-кардіолога, інформацію, де можна замінити суглоб чи хрусталик, а також отримати спеціалізовану стоматологічну допомогу", - зазначає Анна Михайлівна.

Найбільшою проблемою в сфері медицини наразі, за її словами, є величезний кадровий голод серед лікарів, а ще - певні проблеми з окремими комунальними підприємствами. Також посадовці занепокоєні тим, що сімейні лікарі все частіше надають направлення в приватні лікувальні заклади.

Депутати зауважили, що окрім якості, потрібно працювати над доступністю медичних послуг. Адже мешканці Запоріжжя мають знати, які витрати покриває держава, що є безоплатним. Для цього посадовці працюють над тим, щоб покращити комунікацію та інформування населення через соцмережі, чат-боти та профільний сайт.

"Люди йдуть за лікарями. У нас багато хороших лікарів і нам потрібно працювати над позиціонуванням. Можливо, це не кандидат і не доктор, але це хороший спеціаліст, він має позитивні відгуки. Погано про нас і так завжди скажуть і скарги є, але потрібно працювати над комунікацією", - поділилася Анна Дуб.

Факт

Орден за професіоналізм і милосердя

У 2022 році головний лікар КП «Пологівський центр первинної медико-санітарної допомоги» Пологівської міської ради Анна Дуб була удостоєна Відзнаки «Орден Святого Пантелеймона».

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я, яка позитивно впливає на свідомість й духовний розвиток українського народу та держави в цілому, спрямована на збереження та зміцнення здоров’я жителів України, виховує толерантне ставлення один до одного та надихає на нові можливості.