На Алеї Слави захисникам Маріуполя  рідні та побратими військових 23-ої окремої бригади охорони громадського порядку "Хортиця" НГУ відкрили пам'ятний знак .

Це данина пам'яті тим воїнам, які віддали своє життя за Україну, та нагадування про тих, хто досі перебуває в російських катівнях.

У цьому запорізькому сквері Запоріжжя навпроти пам'ятника жертвам Голодомору  збираються рідні та військовослужбовці бригади "Хортиця".

Посеред скверу - 50 молодих дерев горобини, які разом з тепер вже колишніми головою оДА Юрієм Малашком та командиром бригади Андрієм Бєляєвим висаджували рідні військовополонених гвардійців та загиблих оборонців Маріуполя . 

"Ми, рідні військовослужбовців частини 3033, протягом року йшли до втілення цього проєкту. Для нас відкриття Алеї - дуже важлива та значуща подія. А пам'ятний знак - нагадування містянам про події 2022 року та про наших рідних, які відстоювали незалежність нашої держави", - відзначила Валентина Есаулова-Марухненко, мати військовополоненого нацгвардійця.

Майже 3 місяці гарнізон Маріуполя відтягував на себе ворожі сили і виборов для України (і особливо для Запоріжжя)  безцінний час.

Сестра військовополоненого Ілона Проскуренко вважає, що кожен має пам'ятати про героїзм українських військових.

"Я хочу, щоб всі зрозуміли, що ворожий полон - це жах. Ми дуже раді бачити звільнених хлопців вдома, але хотілося б, щоб це щастя відчули всі, хто чекає з полону своїх рідних. Ми також не маємо права забути тих, хто загинув, захищаючи нашу свободу",- зауважила пані Ілона.

Як зазначила секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко, кожен захисник і кожна захисниця – символ мужності та надлюдської витривалості. Саме тому Запоріжжя має зберігати пам'ять про них та про їхню самопожертву.

На церемонії відкриття капелан військової частини 3033 отець Діонісій освятив пам'ятний знак, а присутні поклали до нього букети квітів.

"Герої не вмирають, вони назавжди залишаться жити в наших серцях. Робимо все можливе, щоб увіковічнити пам'ять про них. Докладаємо зусиль, щоб звільнити наших військовополонених. Допомагали і будемо допомагати родинам військовослужбовців. І, звичайно ж, підтримуємо наші Сили оборони - передаємо необхідну техніку та обладнання, щоб наблизити нашу перемогу", - підсумувала радниця голови Запорізької ОДА з питань ветеранської політики Олена Сороченко.

Фото: сайт Запорізької ОДА