"Козак Мамай" - виставка під такою назвою відкрилася в історико-культурному комплексі "Запорозька Січ" на Хортиці.

На ній представлені картини із музейного фонду Національного заповідника "Хортиця" та дитячі малюнки із зображенням відомого козака. Про це повідомляє сайт Запорізької ОДА.

Картинами із зображенням Мамая українці прикрашали оселі поряд з іконами. Його часто малювали на фоні дуба. Організатори використали ці два образи при розробці концепції виставки.

"Дуб традиційно символізує міцність, довговічність та безсмертя роду. За нашим задумом, козак є охоронцем дерева життя українського народу. А листя цього дерева - це картини та дитячі малюнки із зображенням Мамая. Вони уособлюють зв'язок багатьох поколінь українців", розповіла завідувачка інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника "Хортиця" Анна Головко.

Козак Мамай - один із найвідоміших фольклорних персонажів в Україні. Особливо популярним він став після руйнування останньої Січі за наказом Катерини ІІ.

"Оспівуючи козака, наші предки намагалися зберегти пам'ять про славні козацькі традиції. І саме популяризація цих традицій - головне завдання цієї виставки, - говорить в. о. генерального директора Національного заповідника "Хортиця" Валерій Шевченко. - Хортиця, запорозьке козацтво та козак Мамай позитивно сприймаються у всіх регіонах та куточках нашої країни. Ці поняття об'єднують українців.

У важкий для нашої країни час вкрай важливим є створення нових та наповнення новими сенсами старих символів. Адже вони надихають та допомагають нашому народу в його боротьбі за своє майбутнє.

Виставка триватиме протягом двох місяців. Відвідати її можна з середи по п’ятницю з 10:00 до 18:00, у вихідні дні - до 20:00. Відвідувачі зможуть намалювати свою картину з козаком Мамаєм. Їхні роботи поповнять експозицію.

Фото з сайту Запорізької ОДА