Це друга нагорода в олімпійській кар'єрі Парвіза Насібова, який представляє Запорізьку область.

Борець греко-римського стилю Парвіз Насібов поступився у фіналі вагової категорії до 67 кг і завоював срібну медаль. Ще одну нагороду - "бронзу" в останньому поєдинку професійної кар'єри додав у скарбничку України Жан Беленюк, який в олімпійському циклі Ріо-2016 представляв Запорізьку область, а на цій Олімпіаді виступав за Полтавську.

Після трьох поспіль перемог на старті турнірної сітки Насібову випало поборотися за першу сходинку п'єдесталу із Саїдом Есмаілі, іранським чемпіоном Азії-2024. Напередодні фіналу Насібов ушкодив око у півфінальному поєдинку з лідером світового рейтингу, азербайджанцем Хасратом Джафаровим, йому двічі відкачували рідину і у фіналі він виходив змагатися із захисною пов'язкою.

Як пройшла вирішальна сутичка Насібов-Есмаїлі?

Перші два бали Насібов заробив на старті другої хвилини поєдинку, провівши результативну атаку. До перерви Парвіз збільшив перевагу - 3:0 після трьох хвилин. Другий період з прийому розпочав Есмаїлі, скоротивши відставання - 2:3. Додавши третій бал, іранець здобув технічну перевагу і перехопив лідерство у поєдинку. Заробивши іще три бали після відхиленого челенджу української сторони, Есмаїлі мінімально переборов Насібова - 6:5 на користь іранця

Парвіз Насібов присвятив свою нагороду українським воїнам та вже налаштовується на Ігри-2028 у Лос-Анджелесі.

Про емоції після другого олімпійського "срібла"

"Передусім хочу сказати, що це завдяки нашим воїнам, які боронять країну. Я хотів би привітати їх словами вдячності. Якби не вони, то ані мене, ані цієї медалі не було б".

Звісно, є розчарування, бо я їхав сюди за золотою медаллю. У мене була мрія, вона і залишається. Попереду чотири роки, зроблю все можливе, щоб приїхати у Лос-Анджелес та обміняти два "срібла" на одне "золото".

Країні великий привіт. Ділю медаль з моїм сином, з Україною, усіма друзями та братами. А для мене зараз кожна людина, кожен військовий - це мої друг та брат. Ділюся з вами цією медаллю. Слава Україні, Україна -вперед".

Про скептиків, які стверджували що на Олімпіаді-2020 срібну медаль він отримав випадково:

"Є приказка: собака гавкає - караван іде. Мені байдуже на думку людей, які не цінують мою працю. Я виконую свою роботу".

Про фінальну сутичку Ігор-2024:

"Це боротьба, тут буває все. Напевно, не виконав налаштування тренера і якось проспав. Тому помилок багато, але є куди рости - це найголовніше".

Як допомагала підтримка родини, яка знаходиться у Парижі:

"100% [допомагала]. У мене була мрія перемогти та зробити [синові] цей подарунок, йому скоро буде три місяці. Спробую зробити це в Лос-Анджелесі, щоб реалізувати мрію свою та моєї сім'ї.

Що означає медаль Парвіза Насібова?

  • Насібов здобув друге олімпійське "срібло" в кар'єрі: у фіналі Токіо-2020 українець поступався іншому іранцеві, Мохаммеду Резі Гераеї.
  • Перша нагорода України на Олімпійських іграх-2024 зі спортивної боротьби.
  • Медалі з цього виду спорту "синьо-жовті" здобували на всіх восьми Олімпіадах в історії.
  • Дев'ята медаль усіх ґатунків (третє "срібло") для збірної України в усіх видах спорту Олімпійських ігор-2024.

Факт

До завершення Олімпійських ігор у вільній боротьбі стартуватимуть ще три спортсмени збірної України: Ірина Коляденко (62 кг), Муразі Мчедлідзе (97 кг) та Олександр Хоцянівський (125 кг).