Природа Хортиці страждає внаслідок порушення гідрологічного режиму

Державна екологічна інспекція Південного округу зафіксувала факт задухи водних біоресурсів (риби)   у залишковій водоймі, що утворилася внаслідок осушення Хортицької заплави в результаті підриву Каховської ГЕС російськими військами 6 червня 2023 року.

Як повідомляється у телеграм-каналі Національного заповідника "Хортиця", загинули  57 особин щуки та 1 особина сома.

"Проведено інструментальні дослідження показників середовища (розчинний кисень 2,8 при нормі вище 4, рН 10), які відповідають небезпечним та підтверджують розвиток задухи у водоймі.

Також здійснено огляд водойми на наявність живих водних біоресурсів, та проведено заходи з примусової аерації води", - говориться у провідомленні.

Нагадаємо, вже рік Україна оговтується від злочинних дій окупанта, що призвели до масштабної екологічної катастрофи. Адже трагедія на Каховській ГЕС залишила глибокий слід в історії України.

"На жаль, ця подія має суттєві наслідки для навколишнього середовища, а саме:

  • Затоплення значних територій призвело до загибелі багатьох видів флори та фауни.
  • Потрапляння в воду бруду, хімічних речовин та нафтопродуктів призвело до забруднення водних ресурсів.
  • Та, як факт, порушення екосистем та втрата родючих земель.

Станом на червень 2024 року, триває відновлення екологічної стабільності, яке вимагає значних зусиль, ресурсів та часу. Такі дії в умовах війни є викликом, але Україна продовжує докладати зусиль для подолання наслідків екологічної катастрофи на Каховській ГЕС та інших екологічних проблем", - підкреслив  начальник Державної екологічної інспекції Південного округу Олег Бігдан.

Відомий запорізький біолог Валерій Кемєнов  на своїй фейсбук-сторінці розповідав, що за один день  на 2 км узбережжя Хортиці нарахував 20 дохлих товстолобиків.. А на наступний на 1 км в північній Хортиці  - стільки ж.

"Сумно...Рівень води суттєво знизився...може і цей жах закінчиться", - написав Валерій  31 травня.
 

Фото: Національний заповідник "Хортиця", Валерій Кемєнов