За 9 місяців 2024 у Запорізькій області підтверджено 2 випадки захворювання на ботулізм, один з яких - летальний.

Про це повідомляє Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Лікар з загальної гігієни відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Катерина Острогляд нагадує: ботулізм - це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування - м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися чи зберігалися неправильно.

Навіть консерви, в яких все гаразд із терміном придатності, за видом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який викликає хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо).

Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені чи копчені продукти домашнього приготування, також реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

Симптоми ботулізму

Порушення близького зору, поява двоїння в очах (диплопія), сильно виражена сухість в роті, важко говорити (голос стає гугнявим, тихим або пропадає), є ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м'язів шиї та кінцівок.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після вживання зараженої їжі. У той же час, симптоми можуть виникнути і раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4-х діб). Чим важче захворювання, тим коротший період інкубації.

Як запобігти захворюванню?

  • Щоб уберегтися від ботулізму уникайте споживання: в'яленої, копченої, солоної та консервованої риби; м'ясних та грибних консервів; консервів домашнього виробництва; якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Якщо у вас з'явились симптоми ботулізму негайно звертайтесь до лікаря-інфекціоніста або викликайте швидку медичну допомогу.
  • Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та у більшості випадків - вчасно введеного ботулінічного антитоксину.
  • Протиботулінічна сироватка (антитоксин) гептавалентного типів A-G є в наявності в КНП "Обласна інфекційна клінічна лікарня" ЗОР.