Як повідомили у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, наразі зафіксовано 4 випадки хвороби Лайма або кліщовий бореліоз. Це інфекційне захворювання, яке переносять кліщі. Хвороба може супроводжуватися ураженням нервової системи та опорно-рухового апарату.

У відомстві зазначають, що щеплення від цієї хвороби немає, а щоб запобігти укусу кліщів треба:

  • Застосовуйте репеленти (хімічні речовини, які відлякують комах) і носити закритий одяг при прогулянках на природі;
  • Ретельно оглядайте одяг під час та після відвідування лісу, парку тощо.

Наразі фахівці виділять три стадії розвитку хвороби Лайма:

  1. Рання локалізована: виникає через 1-30 днів після укусу кліща, проявляється мігруючою еритемою, що зберігається 2-3 тижні без лікування. На місці укусу кліща виникає червона папула з чіткими краями. У третині випадків хвороба завершується на цьому етапі, в інших – переходить в наступну стадію.
  2. Рання дисемінована: виникає через 3–10 тижнів після укусу кліща, проявляється множинними мігруючими еритемами, запамороченнями, мінінгізмом, менінгітом, серцево-судинними блокадами тощо.
  3. Пізня, або хронічна: виникає через місяці або й роки після зараження, з'являється неврологічними та ревматологічними проявами з переважним ураженням кістково-м’язової системи (артрити) чи нервової (нейробореліоз, хронічний атрофічний акродерматит).