Цифрову призму-меморіалу у пам'ять про загиблих захисників та захисниць України біля Запорізької міської ради відкрили 15 липня 2024 року.

У ній містилася інформація про 128 загиблих оборонців. Днями у електронну призму - меморіал памʼяті загиблих Героїв Запоріжжя додали ще 79 сторінок полеглих бійців нашого міста. Всього призма містить інформацію про 247 воїнів.

"Робота з наповнення електронної призми, як повідомляє телеграм-канал міської ради, ведеться щоденно. Профільні структури міськради працюють з родинами та близькими загиблих захисників і захисниць. Маємо вшанувати памʼять абсолютно всіх героїв і героїнь Запоріжжя, які віддали життя у боротьбі з російськими окупантами", - зазначають у міській раді.

Цифрова призма-меморіал встановлена без додаткових витрат з міського бюджету. Раніше призма стояла у запорізькому аеропорту. Тепер її вирішили використати саме таким чином.

- Така концепція електронних призм не є новою. Подібна призма є у Київській міській раді. Ми вирішили використати цей досвід у Запоріжжі. Станом на сьогодні до призми вже внесена інформація про 128 загиблих. На розгляді ще 330 заявок. Хочу нагадати, що у Запоріжжі працює відділ соціальної підтримки захисників і захисниць України та членів їхніх сімей, який приймає подібні заявки, - зазначала під час відкриття секретар Запорізької міської ради Регіна Харченко.

Міська влада також опрацьовує  спорудження у Запоріжжі меморіалу захисниками та захисницям України, з урахуванням наявних на сьогодні фінансових можливостей. У місті планується встановити ще мінімум одну електронну призму.

Нагадаємо: 1 жовтня минулого року на центральному проспекті, поблизу будівлі міської ради, тодішній очільник Запоріжжя Анатолій Куртєв відкрив Алею Героїв. Її складають великі призми з інформацією та світлинами загиблих земляків.

Алею Героїв створено за ініціативи міської ради та при підтримці великого бізнесу, представників середнього та малого бізнесу і небайдужих мешканців міста.

Як розповідав Анатолій Куртєв, міська влада отримала згоду на встановлення призм від 120 родин загиблих запорізьких воїнів. 9 призм встановили до відкриття, а потім поступово додавали призми, які зайняли тротуари обабіч проспекту.

Вже тоді було зрозуміло, що треба міняти концепцію Алеї Героїв, оскільки загиблих оборонців України дуже багато. Нинішня влада вирішила встановити у центрі міста електронну призму з інформацією про героїв.

Фото: Суспільне Запоріжжя  і Запорізька міська рада