Дванадцять волонтерок долучилися до фотопроєкту "Спадщина" у Запоріжжі.

Мета заходу - повернути моду на українську хустку та допомогти армії. В рамках проєкту планують створити календар з портретами учасниць, а виручені з його продажу кошти передадуть на потреби військових. Про важливий проєкт розповіло Суспільне Запоріжжя.

Організаторка проєкту Олена Ярошенко каже: його влаштували у Запоріжжі та Хмельницькому. У кожному місті участь у зйомці взяли 12 жінок. І саме хустка стала їхнім головним атрибутом.

"Наші прабабусі хусткували, і передавали ці знання із покоління в покоління. Це дуже гарно. Тому ми подумали, що треба навчити і наших дівчат теж зав'язувати хустки. І може, як вишиванка, вона увійде в моду, і будуть носити наші жінки", - розповіла Олена Ярошенко.

Ірина Берестова, волонтерка проєкту, розповіла, що з хусткою на голові почувається комфортно:

"Я себе абсолютно правильно відчуваю в цьому образі. Це моє. Я сміялася, коли вдягали хустку - закрили мені обличчя, я згадала жінок сходу, і сказала що хіджаб - точно не моє. Вільна Українка має відкрите обличча мати. От прям, так, відчула волю оцю. Справжню волю".

Ще одна учасниця проєкту - Ольга Кошкалда, яка волонтерить з 2014 року, впевнена, що такі проєкти допомагають зберегти національну ідентичність та національну пам'ять.

"Я мріяла про це. Тому що бабусина хустка - це мій скарб, який я бережу. І мені хотілося дійсно спробувати так, як це робили раніше", - поділилася Ольга.

Аби зберегти культурну спадщину, в рамках проєкту створять і відео-уроки з хусткування. А портрети волонтерок стануть основою для майбутнього календаря. Друкувати та продавати його планують наприкінці осені. Виручені кошти  направлять на допомогу армії.

За словами арт-фотографки Ірини Сторож, для неї це особливий проєкт. "Мені дуже легко працювати з будь-якою дівчинкою. Таке враження, що дівчата, разом з нашим автентичним одягом, повністю перевтілюються. В них зовсім по-іншому горять очі, вони зовсім по іншому себе відчувають.

Такі проєкти неймовірно важливі. Якщо ми зараз не будемо зберігати ті крихти нашої культури, через 50 років ми їх просто не будемо мати", - розповіла Ірина Сторож.

Фото: Суспільне Запоріжжя