Оріхівцям добре відомо багато благодійних справ  БФ  «Надії дитини», створеного влітку 2008 року небайдужими жінками міста. 
Фонд не припинив свою діяльність після повномасштабного вторгнення російської армії на територію України, а працює у різних волонтерських центрах Запоріжжя. Трохи змінилися і розширилися напрями його роботи. Допомога надається: по-перше, тяжкохворим дітям, дитячим медзакладам, інтернатам; по-друге, захисникам України і військовим медичним закладам; по третє, родинам ВПО і жителям прифронтових територій.

Як розповіла голова правління БФ «Надії дитини» Олена Мірошніченко, фонд має 4 філії: волонтерський центр «Соборний», «Піски», «Волонтери 62» і «Їдальня Азманова».
Побувала у приміщеннях, де йде підготовка матеріалів для маскувальних сіток і де відбувається сам процес плетіння цих сіток для потреб ЗСУ.
Дізналася чимало цікавого. Виявляється, для основи беруться  рибальські сітки різних розмірів, бо використовують їх для накриття бойової техніки, окопів, бліндажів та укріплень. 


З спанбонду (тканина виготовляється за спецтехнологією) нарізуються смужки певного розміру. Дуже важливі кольори тканини, що повинні відображати природу: траву, очерет, каміння, ґрунт, тобто природно зливатись із конкретною локацією. Підбираються матеріали та кольори в залежності від місцевості та призначення, бо виконуються сітки за індивідуальними замовленнями військовослужбовців — саме такі, які їм потрібні, і тільки на передову.
Волонтери завжди чекають на відгуки від замовників, щоб пересвідчитися, чи зробили все можливе для якнайкращого візуального захисту військових позицій чи техніки, і, за необхідності, скоригувати свої дії на майбутнє.
Бачила, як зосереджено і вміло працюють жінки, знаючи, що їхня щоденна праця приносить користь армійцям на фронті. Заради спільної мети об’єдналися переселенці і місцеві мешканці, і безкорисливо трудяться без вихідних.
 З початку нинішнього року сплетено 8,5 тис. кв. м маскувальних сіток, які доставлені у гарячі точки.
Завдяки підтримці добродіїв було придбано для роботи у січні-березні цього року  18,3 тис. кв. м спанбонду на суму 223,6 тис. грн.
За благодійні внески постійно закупаються також основа для плетіння маскувальних сіток, бензопили, мастило і зарядні пристрої, сітка-рабиця, мішки, шуруповерти, акумулятори, акумулятори, метал для сокир і ломів, лопати, арматура на скоби для будівництва бліндажів, плівка і скоби, перетворювачі напруги.


Важливі речі постійно передаються волонтерами військовим медикам, стабілізаційним пунктам, шпиталям, пораненим бійцям, а саме: ліки першої необхідності, вітаміни, тактична медицина, яка необхідна для надання першої допомоги в умовах бойових дій, під час евакуації, у стабілізаційних пунктах.
 На всі напрямки фронту волонтери передають сплетені власноруч нашоломники, виготовлені окопні свічки, розпалювачі, вологі серветки, грілки для рук, термоакумулятори, сухі душі, ковдри, подушки, теплі пояси для спини і одяг, шкарпетки, килимки для сидіння, мийні засоби і засоби особистої гігієни, домашні соління і консервацію, каву, чай, продукти харчування, смаколики. 
БФ «Надії дитини» продовжує опікуватися дитячими закладами. Так, підшефні діти з інтернату та школи  прифронтової території постійно отримують обладнання та подарунки, які передають до фонду закордонні добродії, а також зібрані вже в Запоріжжі одяг, взуття, іграшки та інші корисні речі.
Багато земляків і колег-волонтерів працюють, співпрацюють і підтримують донатами та посилками БФ «Надії дитини» -  Волонтерська група м. Біельсько-Біала в Польщі, канадські друзі «Приятелі ЗСУ» (Friends of Ukraine Defense Forces Fund),  фонд DoVira Help Foundation e.V. із Німеччини, Волонтерська група «Дрогобич-Захід», Волонтерський центр «Будинок Івана Франка», ГО «BELUGA UA», ТОВ «ЕНЕРГОАЛЬЯНС», ТОВ «Річмен Груп», БО "Патріарша фундація «Мудра справа» Українська греко-католицька церква», зі Львівської області Тарас Буричко  та його ВГ «Комарашки», із Польщі Svitlana Lobko  та багато інших.
Учасники волонтерського руху — це дружна команда, спільнота однодумців. Вони продовжують важливу справу, яка є їхнім вкладом у Перемогу над ненависним ворогом. 

Тамара КУРОЧКІНА

Публікацію підготовлено в рамках проєкту «Ми з України!», ініційованого Національною спілкою журналістів України