Безпековий центр Широківської громади Запорізького району будують у Петрополі

Відвідання цього важливого об’єкта було включено в програму престуру до громади “Розвиток під час війни”, тому його учасники, яких об’єднує Центр журналістської солідарності Запоріжжя, мали змогу ознайомитися з ходом будівництва.

«Це єдиний на сьогодні в області центр, у якому будуть розташовуватись рятувальний підрозділ, пункт швидкої допомоги і один з поліцейських офіцерів громади”, - розповів заступник голови Широківської громади Олександр Бондар.

Чому для будівництва центру обрали саме Петропіль? За словами посадовця, фахівці Державної служби з надзвичайних ситуацій прораховували час доїзду пожежного автомобіля до населених пунктів громади і дійшли висновку, що лише з Петрополя машина надзвичайників може дістатися до будь-якої точки за 15-18 хвилин. Норматив - 20 хвилин.

“Територія громади дуже розгалужена — 50 тисяч гектарів землі, 47 кілометрів прибережної території, 35 населених пунктів. Дана локація підібрана для того, щоб допомога мещканцям надходила якомога швидше”, - зазначив Олександр Бондар.

Аналогічний безпековий центр Олександр Олександрович бачив свого часу у Маріуполі. Після 2014 року їх активно почали будувати у Донецькій та Луганській областях, кілька центрів, але менших масштабів, відкрили на заході України.

У Широківській громаді над проєктом будівництва безпекового центру почали працювати з грудня 2020 року, але активна фаза реалізації розпочалася у 2023 році.

На сьогодні вже збудований металевий каркас під майбутні кабінети та ангар для спецтранспорту — пожежний та оперативно-рятувальний автомобілі, карету швидкої допомоги та авто поліцейського офіцера громади. Вже збудовано і підземний ангар для двох резервуарів на 200 л води кожна — щоб у пожежних завжди був запас води.

Паралельно розпочато роботи з благоустрою — зокрема, асфальтування площадки перед центром.

У безпековому центрі будуть учбові класи для проведення занять з мешканцями громади різного віку — з питань протимінної, протипожежної, протирадіаційної (чотири населені пункти громади потрапляють у зону ураження внаслідок, не дай Боже, аварії на ЗАЕС) безпеки.

Тут також будуть навчати правилам безпечного відпочинку на воді. До речі, на території громади  на березі Дніпра знаходяться 126 садових товариств, з мешканцями яких теж проводиться роз’яснювально-профілактична робота.

Окрім кабінетів та навчального класу, у безпековому центрі буде центр управління системою відеонагляду — за словами Олександра Бондаря, у громаді немає сторожів, відеокамерами обладнані усі важливі об’єкти. У планах — забезпечити відеонагляд над усіма в’їздами до населених пунктів громади, включаючи грунтові дороги, за допомогою відеокамер з розпізнаванням автомобільних номерів.

Поряд з безпековим центром буде парк, у ньому вже посадили дуби.

І хоча зараз є проблеми з фінансуванням, ввести об’єкт в експлуатацію планується до кінця року.

Учасники престуру поспілкувалися з головою Широківської громади Денисом Коротенком, відвідали у Широкому Центр дозвілля, молодіжний хаб, Центр життєстійкості, відремонтовану амбулаторію сімейного лікаря та малогруповий будинок.

У Миколай-Полі медійники оглянули гуртожиток для ВПО, амбулаторію сімейного лікаря, у Петрополі вони також побували у опорному закладі освіти, у Відрадному відвідали відновлену амбулаторію сімейної медицини, у Володимирівському — реконструйовану паркову зону, де буде встановлений пам’ятник загиблим героям. Керівництво громади також ознайомило журналістів з ходом масштабної реконструкції Північно-групового водоводу.