11 серпня ввечері медіапростір взірвало повідомлення про сильну пожежу на Запорізькій АЕС, дим від якої було видно за багато кілометрів.

Першим про це повідомив начальник Нікопольської РВА Євген Євтушенко.

"По неофіційній інформації, отриманій від джерел з протилежного берега, росіяни підпалили в градирні автомобільні шини у великій кількості. Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища. Наразі, ЗАЕС працює в штатному режимі, наскільки це можливо в умовах окупації. Заспокойтесь будь ласка", - закликав Євген Євтушенко.

На надзвичайну подію відреагували голова Дніпропетровськ5ої ОДА Сергій Лисак і Президент України Володимир Зеленський.

"Щодо ситуації в Нікополі. Тримаємо на контролі. Всі відповідальні служби задіяні. Заміри повітря показали, що рівень радіації не перевищений. Ведеться постійне спостереження. Відтак прошу місцевих зберігати спокій. росія продовжує застосовувати тактику терору, шантажу і залякування. І пожежа, яку вони влаштували сьогодні на території Запорізької АЕС, чергове тому підтвердження. Світ має бачити, що коїть країна-агресорка. Загроза, яку вона несе, виходить далеко за межі України. Тільки разом ми можемо зупинити це. Й притягти злочинців до відповідальності", - прокоментував Сергій Лисак.

"Енергодар. Фіксуємо з Нікополя, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції. Наразі показники щодо радіації в нормі. Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу. Чекаємо реакції світу, чекаємо реакції МАГАТЕ. Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки”, - підкреслив Володимир Зеленський.

Пізно вночі з заявою щодо ситуації на Запорізькій аес виступив Енергоатом.

"За наявною інформацією, 11 серпня 2024 року близько 20:00 на території Запорізької атомної електростанції сталася пожежа на обʼєкті технічного водопостачання. В результаті цієї події сталося загоряння градирні номер один та пошкодження іншого технологічного обладнання. Порушень меж та умов безпечної експлуатації немає.

Перевищень контрольних рівнів по викидах та скидах радіоактивних речовин не зафіксовано. Вірогідна причина - недбалість рашистських окупантів, або свідомий підпал градирні орками. Градирня номер один знаходиться приблизно в кілометрі від енергоблоків станції.

Відомо, що рашисти використовують приміщення і споруди АЕС як військові склади для розміщення техніки, зброї, вибухівки і військової амуніції. В машзалах станції вони розмістили військові автівки.

Градирні також використовуються як приміщення для складування і приховування військового обладнання і амуніції, через що значно збільшуються ризики виникнення пожеж у виробничих приміщеннях АЕС.

Деградація систем і елементів АЕС з кожним днем погіршує загальну безпекову ситуацію на ЗАЕС. Масштабні пожежі можуть призводити до розвитку події аж до радіаційної аварії. У той же час, повідомляємо, що радіаційний стан на станції перебуває у межах чинних норм, загрози радіаційного забруднення для населення наразі немає.

Використання рашистами атомної станції в якості військової бази наражає весь світ на загрозу катастрофи на ядерному обʼєкті.

Лише звільнення ЗАЕС і передача її єдиному легітимному оператору - Енергоатому, може гарантувати недопущення ядерної та радіаційної аварії, забезпечити її надійну та безпечну експлуатацію", - йдеться в заяві.

Станом на 22:30 змін радіаційного стану в районі Запорізької АЕС не зафіксовано, радіонуклідів техногенного походження не виявлено. Про це повідомив очільник МВС Ігор Клименко.

"Посилено моніторимо ситуацію поблизу ЗАЕС. Пости Укргідрометцентру, розташовані поблизу станції, працюють в оперативному режимі, щоб забезпечити своєчасне відслідковування радіаційного фону", - зазначив Ігор Клименко.

Окупаційна влада намагалася перекласти вину за пожежу на ЗАЕС на Україну. Гауляйтер Запорізької області євген балицький сказав, що загорання систем охолодження АЕС сталося в"результаті обстрілу міста Енергодара з боку ЗСУ".

У телеграм-каналах адміни розповсюджували версію, що ЗСУ обстріляли Запорізьку АЕС, у результаті чого виникла велика пожежа. Втішаючи при цьому читачів, що витоку радіації не буде, оскільки всі блоки зупинені.

МАГАТЕ відреагувало на пожежу на ЗАЕС. Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що його експерти стали свідками сильного темного диму в північній частині Запорізької атомної електростанції, який з’явився після "численних вибухів".

Станом на зараз радіаційний фон у Запоріжжі та в області в нормі. Відповідну заяву сьогодні вдень зробило Міністерство енергетики України.

"Через пожежу на території ЗАЕС перевищень рівнів радіоактивних викидів і скидів не зафіксовано. "Близько 20-ї години на території атомної станції окупанти влаштували пожежу на об'єкті технічного водопостачання. Внаслідок цього можливі пошкодження градирні та іншого технологічного обладнання.

Однак тими засобами, якими володіємо ми, тобто системами моніторингу, поки що не зафіксовано ніяких викидів або скидів радіоактивних речовин»", - сказала заступниця міністра енергетики Світлана Гринчук на брифінгу у ефірі марафону "Єдині Новини".

За повідомленням МАГАТЕ, для з'ясування обставин і причин події місія Агентства, що перебуває на місці, просить російських окупантів негайно надати доступ до об'єкта, де сталася пожежа, для оцінки ситуації. МАГАТЕ підтвердило, що рівень радіації на станції залишається незмінним”, - говориться у повідомленні.

Пожежу на градирні вже ліквідували.