В Запорізькій області наразі запроваджено жорсткі графіки погодинних відключень. Впродовж доби споживачам погашають електроенергію на понад 12 годин. Наразі такі обмеження - це єдина можливість втримати енергосистему у стабільному стані та не допустити неконтрольованих відключень.

«Якщо це станется, то відключення будуть непрогнозовані, а ні за часом, а ні за тривалістю. Тож маємо невеликий вибір – жорсткі графіки або загроза тотального і тривалого блекауту, в умовах якого погашатимуть навіть об’єкти критичної інфраструктури», - зазначила в ході брифінгу Зореслава Цупренко, речниця «Запоріжжяобленерго». 

Причина жорстких обмежень електроенергії дві – аномальна спека та 8 російських атак на енергосистему країни, внаслідок чого втрачено близько 9 гігаватів потужностей. Це приблизно такий самий обсяг, який споживає у пікові години навантаження влітку, скажімо, вся Фінляндія чи всі Нідерланди.

За два тижні ситуація в енергосистемі покращиться і відключень стане менше. Такий прогноз озвучили в «Укренерго». Це стане можливим, бо завершиться аномальна спека та вийде з ремонту частина блоків атомних станцій й обсяги доступної генерації стануть більшими.

«Тому вже з серпня прогнозуються м’якіші графіки, а у вересні-жовтні наразі «Укренерго» бачить можливість взагалі обійтися без обмежень енергопостачання», - зазначила Цупренко.