Зниклими безвісти за особливих обставин вважаються особи, які зникли у зв'язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру.
Особа набуває такого статусу з моменту внесення про неї відомостей, що містяться в заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.


Для нашої Запорізької області, понад 70% території якої  знаходиться у тимчасовій окупації, питання розшуку осіб зниклих безвісти за особливих обставин є дуже актуальним, адже наразі не відомо, скільки людей були насильно переміщені, утримуються під вартою в росії, хто з них живий, а хто, на жаль, помер і вже похований.
7 березня у Запоріжжі під час засідання Круглого столу за участі представників Головного управління національної поліції, ветеранських організацій, релокованих громад, обласної влади і журналістів презентували грантовий проєкт “Ми не одні, допомога поруч”, який спрямований на всебічну підтримку діяльності Запорізького центру з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, відповідального і відповідного потребам часу інформування запоріжців та жителів області з цієї вкрай важливої теми.

Наше завдання – протягом 5 місяців  реалізації проєкту – почути усіх, аби родини, в яких під час війни зникла рідна чи близька людина,  знали,  що їм робити і до кого звертатися, - зазначила у вступному слові голова правління ГПО «Егіда-Запоріжжя» Антоніна Шостак.

Вона розповіла, що в межах проєкту планується створити чат-бот з  усією необхідною інформацією, а також надати громадянам юридичну, психологічну допомогу та підтримку з вирішення соціальних питань. Також передбачені тренінги для працівників Територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки, а ще соціальних працівників, які взаємодіють з родинами зниклих безвісти. 
Інформаційну  кампанію «Знайти. Неможливо забути» в межах проєкту здійснюватиме віжн-радіо «На дотик». Його головна редакторка Ольга Вакало розповіла, що окрім чат-боту, заплановано створення відеоподкастів, промо-роликів, мультимедійних матеріалів і на їхній основі – документального фільму.

Ми сподіваємося на співпрацю усіх осіб, дотичних до теми осіб зниклих безвісти за особливих обставин,- і  плануємо в наших етерах і відеоподкастах розповісти конкретні історії зникнення реальних людей, котрих розшукують рідні, а також обговорити механізми допомоги таким родинам з усіма, хто сьогодні опікується цими питаннями, - зазначила вона.


28 грудня 2023 року у Запоріжжі відкрився перший в Україні Центр з розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.  Нині у ньому працюють більше 40 поліцейських - оперативники, слідчі, кіберполіцейські, спеціалісти-криміналісти. У їхньому фокусі уваги - зниклі мешканці з тимчасово окупованих територій та захисники держави.
За 2 місяці роботи Центру його фахівці відреагували  на  понад 800 дзвінків , в середньому це близько 80 звернень за тиждень,  більше тисячі громадян отримали необхідні консультації.
За цей період встановлено долю 236 осіб,  які  зникли безвісти за особливих обставин.
Також на території Центру розпочала роботу регіональна координаторка у Запорізькій області Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олена Орєшкіна.

Все більше людей потерпає від агресії ворога. Наш регіон – специфічний, велика частина області окупована. Цивільні на ТОТ страждають. Кожного дня є ті, хто зникає безвісти, ці родини потребують підтримки, - зазначила пані Олена у своєму виступі . - Різні державні структури працюють сьогодні у цьому напрямку, аби допомогти людям у пошуку зниклих безвісти рідних і кожна з цих структур працює у межах своєї компетенції, але сьогодні дуже важливо – об’єднати наші зусилля. До того ж, постійно змінюється законодавство, люди не завжди можуть відслідковувати ці моменти і ми повинні їм у цьому допомогти, - підкреслила вона.


Певний напрацьований досвід у питаннях  комунікації з родинами зниклих безвісти за особливих обставин має Мелітопольська громада. Її представниця Наталія Прийма розповіла, що ще на початку повномасштабного вторгнення було створено спеціальний чат-бот, де можна було отримати інформацію  - від питань евакуації до питань  зниклих безвісти. Згодом з’явився  телеграм-канал «Викрадені мелітопольці». На сьогодні зафіксовано 328 фактів  зникнення  цивільних осіб – і це не остаточна цифра.

Голова громадської спілки «Запорізької обласної асоціації об’єднань учасників АТО ООС" Михайло Пірог вважає, що необхідну інформацію про те, як реально допомогти родинам безвісти зниклих у воєнний час, сьогодні має отримати максимальна кількість релокованих громад.

Ми кажемо не лише про юридичну складову, передусім у фокусі нашої уваги має бути доля конкретної людини, - зауважує він і додає, що кількість осіб зниклих безвісти за особливих обставин буде, на жаль, тільки збільшуватись і до цього треба бути готовими.


Присутні на засіданні Круглого столу також обговорили шляхи налагодження спільної взаємодії та питання доцільності створення робочої групи з питань зниклих безвісти при обласних та місцевих органах влади.

Людмила Долженко