Наймасштабніший на сьогодні інфраструктурний проєкт Широківської громади — реконструкція Північно-групового водогону, який доставляє воду від запорізького «Водоканалу» до насосної станції у селі Лукашеве і далі до населених пуктів громади.

Старій мережі понад півстоліття, труби зрозуміло в якому стані, тому було прийнято рішення про реконструкцію.

“Без цього водогону розвиток водопостачання у громаді неможливий, - підкреслив голова Широківської громади Денис Коротенко. - Втрати на старому водогоні складають 50-60%. Металеву трубу можна проткнути пальцем, вона тримається тільки за рахунок землі. Труби робили з чого завгодно — чавуну, сталі, залізобетону. Зараз встановлені пластикові труби.

Реалізація проєкту розпочалася у минулому році - Широківська сільська рада Запорізького району 21 серпня за результатами тендеру замовила фірмі «Запоріжбудгруп» реконструкцію водогону за 126 млн грн. Про це повідомлялося у системі «Прозорро». У підсумковій відомості ресурсів найбільше коштів припадає на поліетиленові труби для холодної води PE 100 – 53 млн грн без ПДВ.

До кінця 2023 року підрядник мав виконати реконструкцію Північно-групового водопроводу від Запоріжжя до села Лукашеве, де розташована насосна станція. Роботи, як зазначалося, замовник оплачуватиме протягом чотирьох місяців після виконання.

Але роботи наразі тривають, у чому могли переконатися учасники престуру у Широківську громаду «Розвиток під час війни». Як розповів заступник голови громади Дмитро Свіркін, вони вже виконані на 85%.

Медійники ознайомились з ходом масштабної реконструкції, оглянувши ділянку у Бородінському мікрорайоні, на вулиці Дніпрові пороги. Тут, на межі Запоріжжя і Широківської громади, розпочинається водогін — основна водна артерія громади.

- Наш наймасштабніший проєкт на сьогодні, - підкреслює Дмитро Свіркін. - Від його реалізації буде залежати водопостачання населених пунктів (всього їх 35. - Ред.) і подальший розвиток громади. Тому що вода, найперше, необхідна для належних умов проживання.  У цій точці будемо брати воду у «Водоканалу», і по новим трубам доставляти до насосної станції і далі роздавати безпосередньо споживачам.

За словами посадовця, на сьогодні є діюча врізка в мережі «Водоканалу». Але вона побудована кілька десятків років тому (водопровідні труби прокладені у 1974 році. - Ред.), тому зрозуміло, в якому стані знаходиться.

- Ми не просто перекладаємо труби за цим проєктом, ми повністю все міняємо: з початку і до завершення. З врізки в діючу мережу і до насосної станції у Лукашево, міняємо всю систему водопостачання, а не тільки окремо взяту трубу, - розповів Дмитро Свіркін.

На околиці Бородінського мікрорайону зараз будують насосну станцію. Щоб мешканці громади не залишилися у спеку без води, було побудовано т.зв. “бай-пас”, який обходить нову насосну станцію.

- Ми повністю закрили стару гілку, вода йде по обхідній. Після закінчення будівництва нової насосної станції просто переключимо воду, - пояснив заступник голови громади.

Реконструкцію планується завершити у цьому році.

Фото авторки і В'ячеслава Твердохліба