Депутати міської ради під час чергової сесії підтримали рішення про створення у Запорізькій міській раді департаментів з питань ветеранської політики і з питань охорони здоров'я та медичного забезпечення

Як зазначається на офіційному сайті міської ради, департамент з питань ветеранської політики консолідуватиме зусилля виконавчих органів ради щодо діалогу, який регулюватиме процеси соціальної захищеності ветеранів війни та членів їхніх сімей на місцевому рівні.

Його діяльність буде спрямована на надання психологічних і соціальних послуг, забезпечення фізкультурно-спортивною реабілітацією, медичним обслуговуванням, освітою впродовж життя (освітою дорослих), розвиток підприємницьких ініціатив, посилення соціальної захищеності на випадок безробіття тощо.

До речі, Запорізька міська рада стала першою в Україні, де створено такий департамент.

Депутати також підтримали створення департаменту з питань охорони здоров'я та медичного забезпечення.

"Законом "Основи законодавства України про охорону здоров'я" передбачена участь органів місцевого самоврядування у реалізації державної політики охорони здоров'я в країні. Оскільки комунальна установа "Адміністрація з питань охорони здоров'я" Запорізької міської ради не є органом місцевого самоврядування, реалізація державної політики у даній сфері є у повному обсязі неможливою.

В умовах введення в Україні правового режиму воєнного стану актуальним постає питання оперативного та ефективного реагування на виклики до системи в особливий період. Враховуючи ці чинники, депутати міськради вирішили припинити діяльність КУ "Адміністрація з питань охорони здоров'я" шляхом її ліквідації.

Реалізацію державної політики у сфері охорони здоров'я виконуватиме новостворений департамент з питань охорони здоров'я та медичного забезпечення. Цей виконавчий орган буде підзвітний та підконтрольний міській раді, підпорядкований міському голові, виконавчому комітету та заступнику міського голови з відповідним напрямком роботи.

З іншого боку департамент виконуватиме функції з координації та контролю за діяльністю закладів охорони здоров'я комунальної власності Запорізької міської територіальної громади в особі Запорізької міської ради", - йдеться в повідомленні на сайті.

Нагадаю, департамент охорони здоров'я Запорізької міської ради благополучно функціонував до грудня 2021 року. 22 грудня на сесії Запорізької міської ради депутати проголосували за ліквідацію цього надзвичайно важливого департаменту.

Було прийнято рішення замість структурного підрозділу міської ради створити комунальну установу "Адміністрацію з питань охорони здоров'я", що "слідкуватиме за якістю та доступністю медичної допомоги, ефективністю використання ресурсів, а також законністю та дотриманням державних стандартів та вимог".

Очевидно, народним обранцям тоді не здавалися абсурдними їх дії, які йшли врозріз з законодавством.

За три місяці у Запоріжжі мали затвердити статут, вирішити питання щодо призначення на посаду начальника або виконувача обов'язків тощо. Майно, яке знаходило на балансі департаменту, підлягало передачі комунальній установі "Адміністрація з питань охорони здоров'я" Запорізької міськради.

Як зазначав на сесії заступник міського голови Анатолій Васюк, "функція департаменту втратила чинність".

Тобто, ті ж самі депутати, які зараз проголосували про створення департаменту охорони здоров'я, у грудні 2021-го проголосували за його ліквідацію. Тому що тоді така була воля керівництва міської ради в особі секретаря міськради Анатолія Куртєва, який після відставки Володимира Буряка 30 вересня 2021 року виконував обов’язки міського голови.

Нагадаємо, 25 листопада 2021 року відсторонили від роботи весь керівний склад департаменту на чолі з директоркою Вікторією Ушаковою, у зв'язку з поглибленим службовим розслідуванням. Працівників департаменту підозрювали у знищенні документів посадовими особами.

Своєю чергою Вікторія Ушакова подала позов проти секретаря міськради Анатолія Куртєва. Відповідну ухвалу Запорізького окружного адміністративного суду було оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Позивачка вимагала скасувати три розпорядження Куртєва: Про проведення службового розслідування, від 11.11.2021 року за №199р; Про вжиття невідкладних заходів для збереження документів департаменту охорони здоров`я Запорізької міської ради, від 15.11.2021 року за №201р; Про проведення поглибленого службового розслідування у департаменті охорони здоров`я Запорізької міської ради, від 23.11.2021 року за №220р. Підготовче судове засідання у справі відбулося 28 грудня 2021 року.

Ушакова обіймала посаду з 11 листопада 2016 року. До призначення вона працювала начальницею управління з питань охорони здоров'я, а також заступницею директора департаменту охорони здоров'я Запорізької міськради. До цього  -  в обласній клінічній лікарні та департаменті охорони здоров'я ОДА.

Ініціатором її відсторонення від посади виступив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко, який приїздив у Запоріжжя виясняти причини низької вакцинації містян від ковіду.

Очевидно, щоб позбавити Вікторію Ушакову посади і щоб вона не змогла повернутися на неї за рішенням суду депутати Запорізької міської ради пішли на безпрецедентний крок - ліквідували департамент охорони здоров'я. А тепер проголосували за створення цього важливого департаменту.