Повернення дітей-сиріт вимагала українська влада, повідомляє видання Ansa.

Ansa стверджує, що багато з дітей лікуються в лікарнях Бергамо. Тому, на думку італійської влади, їхні інтереси [дітей] повинні переважати, і тому поки що вони залишаться в країні на невизначений термін.

Водночас у постанові суду також сказано, що багато дітей подали, а інші мають намір подати, заяви про надання міжнародного захисту.

Філіал Запорізького обласного центру соціально-психологічної допомоги у Бердянську відкрився в 2017 році. Це був перший філіал центру, потім такі установи відкрилися в кількох інших містах та районах області.

Як розповідала начальниця Служби у справах дітей Запорізької ОДА Антоніна Матвєєва, загалом разом з закладами за кордон із Запоріжжя та області на початку повномасштабної війни вивезли 454 дитини. Географія їх перебування - Польща, Італія і Нідерланди.

Гостинна Польща, зокрема, у перші дні повномасштабної війни прийняла понад 300 вихованціві з шести центрів соціально-психологічної реабілітації дітей Запорізької області.

Вихованців бердянського центру соціально-психологічної допомоги довелося відправляти в Італію, а Пологівського - в Нідерланди, бо Польща вже не приймала наші заклади.

Всього у безпечні регіони країни та за кордон евакуювали 15 комунальних закладів. Оріхівський центр соціально-психологічної реабілітації дітей 30 червня першим повернувся в Україну і розпочав свою роботу на Івано-Франківщині.