Під час робочої поїздки до Запорізької області Денис Шмигаль відвідав фортифікаційні споруди, проінспектував будівництво підземної школи і провів виїзне засідання Кабміну.

"Сьогодні проводимо виїзне засідання в Запорізькій області, яка має стратегічне значення для оборони та економіки.

Надзвичайно важливо посилити тут безпеку, продовжити відбудову, всебічно підтримати людей.

Уряд у 2024 році спрямував Запорізькій області майже 3,1 млрд грн на різні потреби. З них понад 623 млн грн - це кошти на проєкти відновлення. У тому числі на реконструкцію житла й критичної інфраструктури. Для будівництва оборонних рубежів у регіоні ми виділили 2,4 млрд грн, - проінформував прем'єр-міністр.

Денис Шмигаль ознайомився з процесом будівництва фортифікаційних споруд та заслухав доповідь голови ОДА Івана Федорова з цього питання.

"Зведення оборонних рубежів - один із ключових пріоритетів і частина відповідальності обласних голів. Адже йдеться про захист життя наших військових і про наші оборонні спроможності. 1,4 млрд грн отримала безпосередньо Запорізька ОВА на будівництво фортифікацій. Загалом цьогоріч для Запорізької області уряд виділив на ці потреби 2,4 млрд грн, - зазначив очільник Кабміну.

Посадовець також, як повідомляє телеграм-канал уряду, прокоментував ситуацію з відключеннями світла: "Реагуємо на запит суспільства про справедливість у розподілі електроенергії. Буде покращено алгоритм, який забезпечить рівномірну черговість і тривалість вимкнень".

Крім того, за його словами, влада розширить перелік об'єктів, яким гарантується пріоритетне електропостачання. За результатом комунікації з ОВА уряд сьогодні конкретизував такий список.

Окрім об'єктів газо-, тепло-, електро-, водопостачання та водовідведення, лікарень, відключатись від світла не будуть населені пункти, а також об'єкти в 20-кілометровій зоні від кордону з росією, Білоруссю та в 20-ти кілометрах прифронтової зони.

За підсумками сьогоднішнього виїзного засідання в Запорізькій області:

  • Мінфін та Мінінфраструктури отримали доручення якнайшвидше підготувати рішення про виділення 74 млн грн на капітальний ремонт багатоповерхівки на проспекті Соборному.
  • Мінінфраструктури, МОЗ та Мінфін мають опрацювати питання фінансування реконструкції Міської лікарні екстреної та швидкої допомоги.
  • Дано доручення виділити 94 млн грн на реконструкцію будинку по вулиці Зестафонській в Запоріжжі.

Про підсумки робочої поїздки прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та рішення уряду голова Запорізької ОДА Іван Федоров розповів представникам ЗМІ під час брифінгу.

"Будемо нарощувати обсяги будівництва фортифікаційних споруд. Йдеться, по-перше, про оборону самого міста Запоріжжя. Підрядні організації, законтрактовані обласною військовою адміністрацією, вже розпочали роботи. Крім того, будуватимемо додаткові споруди, що підсилять наявний оборонний рубіж", - цитує очільника ОВА офіційний сайт обласної адміністрації

Прем'єр-міністр України також побував на будівельному майданчику однієї з підземних шкіл Запоріжжя. На сьогодні там залито бетоном основну плиту.

"На засіданні уяду ухвалили рішення про виділення додаткових коштів для будівництва ще однієї підземної школи в Запоріжжі. Це школа "Елінт". Загалом розмір фінансування становитиме 112 мільйонів гривень. З них 78 мільйонів надасть держава на умовах співфінансування з місцевого бюджету. Тож наша мета - запустити цього року навчання у форматі офлайн і для учнів цієї школи", - повідомив голова Запорізької ОДА.

За словами очільника області, також очікується виділення коштів на будівництво підземної школи в одній із громад Запорізької області. На сьогодні зведення підземних шкіл триває на п'яти локаціях. Ще на двох роботи розпочнуться найближчим часом.

Фото з телеграм-каналу Дениса Шмигаля і В'ячеслава Твердохліба