17 липня відбувся обмін військовополоненими за сприяння та посередництво Об’єднаних Арабських Еміратів. З російського полону додому повернули 95 захисників. Усі звільнені – чоловіки: 88 рядових та сержантів, семеро офіцерів. Серед звільнених з полону є мешканці Запорізької області.

«Вітаємо вдома чотирьох мешканців Запорізької області, які в числі 95 полонених повернулися сьогодні на рідну землю під час чергового обміну.  Це оборонці з Нацгвардії та ЗСУ. Бажаю кожній родині дочекатися повернення свого захисника! Дякую всім, хто долучається до організації обмінів», - написав Іван Федоров, очільник Запорізької обласної військової адміністрації.

Як уточнили в Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, серед 95 звільнених з російського полону 49 воїнів ЗСУ (в тому числі учасник «повітряного мосту», який добровільно зголосився на гвинтокрилі летіти на «Азовсталь», щоби допомогти заблокованим там підрозділам, та двоє з Повітряних сил),  21 нацгвардієць, 10 військових моряків, семеро з Сил територіальної оборони, п’ятеро прикордонників, двоє з Державної спеціальної служби транспорту та один оборонець із добровольчого формування територіальної громади.

Серед хлопців, які отримали нарешті свободу, 23 захисники боронили Маріуполь, в тому числі 13 оборонців «Азовсталі», 41 - воював на Донецькому напрямку, по 9 – на Луганському та Запорізькому, по 3 – на Херсонському та Харківському напрямках.  

Один зі звільнених моряків, на момент початку вторгнення, перебував у Київській області та одразу приєднався до оборони свого селища від окупантів у складі Макарівської територіальної оборони. Під час надання гуманітарної допомоги мешканцям місцевої громади потрапив у полон до російських військовослужбовців-бурятів.

«Чимало українських бійців, які повертаються, потерпають від наслідків поранень та мають хронічні захворювання, які потребують тривалого лікування. Більшість з них знаходилася в полоні країни-агресорки з 2022 року. Також серед звільнених є оборонець, який вважався зниклим безвісти», - кажуть в Координаційному штабі.