За останні три тижні у Запорізькій області зросла кількість випадків захворювання на COVID-19 зі 180 до 600 осіб.

Нині 58 людей перебувають на стаціонарі в лікарні, троє з них - у важкому стані. Четверо людей у віці понад 70 років померли. Про це Суспільному повідомив заступник гендиректора Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб з дослідження біологічних факторів Олександр Мащак.

За його словами, на сьогодні такий показник сягає третини від епідпорогу, тому обласна інфекційна лікарня працює у штатному режимі:

"Пандемічний рівень захворюваності і традиційні масочні та карантинні обмеження — цього, напевно, вже майже ніколи не буде. За останній тиждень — це максимальна була кількість виявлених випадків, їх близько 600. У пандемічні часи це ми виявляли за день роботи".

Незважаючи на стрімке зростання захворюваності на коронавірус, кількість госпіталізованих не змінилася.

На день обласна інфекційна лікарня приймає від 20 до 30 пацієнтів, за тиждень понад 100. У них виявляють "Омікрон".

"Перебіг захворювання приблизно такий, як при інших ГРЗВ інфекціях. Це лихоманка, катаральні явища, деякі хворі мають діарейний синдром, у деяких хворих - ларингіт зі зміненням голосу. Але основна маса хворих переносить цю хворобу у легкому і середньому ступеню тяжкості", - розповідає виконувачка обов’язків медичного директора Тетяна Матвєєва.

Нині на стаціонарі у лікарні перебуває 58 пацієнтів, 4 з яких - діти. Троє хворих - у важкому стані та підключені до апарату штучної вентиляції легень.

"Лікарня працює в штатному режимі, щоденно виписуються. Навантаження на персонал велике, але це більше пов'язано з великою випискою. Якщо стан його стабілізувався, ми відпускаємо хворого на доліковування на амбулаторний етап", - говорить Тетяна Матвєєва.

За словами Олександра Мащака, наразі невідомо, чи є у Запорізькій області новий штам Флірт. Втім, Омікрон, який фіксують, є більш небезпечним саме для дітей:

"Для дорослого населення він не викликає значних порушень, ми його переносимо з нежиттю та незначною температурою. Саме діти мають середню і середньоважку форму перебігу захворювання. З початком освітнього процесу - а ми знаємо, що з вересня школи працюватимуть в очному режимі, можливі десь локальні спалахи".

Що відомо про коронавірус

  • У 2020 році ВООЗ назвала поширення COVID-19 світовою пандемією. Тоді від коронавірусу помирав кожен 50-й хворий в усіх вікових групах, нині смертність значно скоротилася.
  • За даними лікарів, загалом за час пандемії у світі через хворобу померло 6,8 млн людей у світі, з них понад 111 тисяч — в Україні.
  • Як заявив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, COVID-19 "має перейти до сезонних захворювань" та циркулюватиме як звичайний грип.
  • Офіційно пандемія коронавірусу у світі завершилася 5 травня 2023 року.

Фото: Суспільне Запоріжжя