Про масову евакуацію з Курської області на тимчасово окуповану територію Запорізької області не йдеться.

Реально відбуваються лише поодинокі випадки переселення. Про це в ефірі телемарафону повідомив голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

"Є перші"гастролери" з Курської області, яких окупанти привозять до тимчасово окупованої Кирилівки.

Із сотень захоплених росіянами баз відпочинку лише кілька, наприклад,"Перлина Таврії", прийняли евакуйованих відпочивальників з Курської області. У Бердянську, Приморську та інших містах Приазов'я також немає масового потоку евакуйованих.

Евакуація курян на ТОТ - це черговий пропагандистський крок окупантів, щоб показати турбот про своїх та випросити додаткові кошти з російського бюджету, - зазначив Іван Федоров.

Нагадаємо: після початку активних бойових дій на Курщині тамтешній тво губернатора олексій смирнов мав розмову з гауляйтером Запорізької області євгеном балицьким. Зокрема, обговорили направлення підтримки, яку може надати Запорізька область Курській, де зараз йде активний наступ ЗСУ.

За повідомленням окупаційних ЗМІ, мова йшла і про розміщення евакуйованих курян на курортах азовського побережжя. Фахівці будуть надавати вимушеним переселенцям психологічну та юридичну допомогу.

Центр протидії дезінформації пояснив, чому росіяни хочуть вивезти переселенців з Курської області на ТОТ України:

Ворог планує вивезти евакуйованих мешканців Курщини на окуповані території Запорізької області, щоб приховати від росіян правду про ситуацію в прикордонному регіоні.

  • Влада рф прагне сховати від жителів інших регіонів біженців із Курської області, щоб вони не розповідали правду про дії російської армії, зокрема про втечу підрозділів "Ахмата", та не висловлювали невдоволення політикою путіна щодо війни, через що вони були змушені покинути власні домівки.
  • Крім того, росіяни бояться розповсюдження інформації про нормальне ставлення до цивільних людей з боку ЗСУ, адже російська пропаганда ліпить з українців "вбивць" та "нацистів".
  • Також росія намагається запобігти напливу евакуйованих у своїх власних регіонах, де вже можуть бути труднощі з розміщенням внутрішньо переміщених осіб, щоб уникнути гуманітарної кризи та утримувати видимість контролю над ситуацією.
  • Головне завдання кремля зараз - це контрольований інфопотік, аби люди в москві та інших великих містах росії ніяк не стикалися з біженцями та не мали приводу задумуватися про наслідки розв’язаної путіним війни проти України для простих росіян", - зазначили в ЦПД.

Рішення прокоментував і голова Запорізької ОДА Іван Федоров.

"Окупанти заявляють, що окупована Запорізька область готова прийняти евакуйованих з Курської області та розмістити їх на базах відпочинку. Про підтримку людей точно не йдеться. Але ворог має план:

Прикриття військ: Окупанти хочуть використовувати цивільних як живий щит для захисту своїх військових об'єктів, щоб ускладнити їх ураження.

Фінансова вигода: Анонсувавши евакуацію, гауляйтер балицький одразу звернувся до федерального бюджету за додатковим фінансуванням. Його цікавлять не люди, а можливість заробити.

Реакція жителів Курської області: Люди неохоче погоджуються на евакуацію в Запорізьку область. Розуміють, що ця територія буде звільнена, тому не бачать сенсу в переселенні на короткий час. Близькість до лінії фронту підсилює їхні побоювання", - підкреслив Федоров.