У новому навчальному році у "Сузір'ї" приступили до навчання 603 учні.

Навчальний процес у КЗ "Опорний заклад загальної середньої освіти "Сузір'я" Оріхівської міської ради організовано у дистанційній формі з використанням вебсервісів згідно діючого в закладі розкладу. Тривалість уроку для першачків - 35 хвилин, для учнів 2-4-х класів - 40 хвилин, 5-11-х класів - 45 хвилин.

"Відповідно до розпорядження Оріхівської міської військової адміністрації, у всіх школах територіальної громади - дистанційна форма навчання. У нас працюють дві філії - оріхівські №3 і №5 і саме "Сузір'я", - розповідає директорка Наталія Кудіна. - Класів зменшилося - з 31 до 28.

Набрали лише один перший клас (планували три), діти пішли в запорізькі школи, де запровадили змішане навчання. Але основна маса залишилася - діти, вчителі. Вчительський колектив забезпечений педагогічним навантаженням. Настрій - бойовий!

За словами Наталії Степанівни, вдалося зберегти старші класи з поглибленим вивченням української мови та літератури і англійської мови.

Досягненням в нинішніх умовах можна вважати і те, що вдалося зберегти вивчення дітьми двох іноземних мов - англійської та німецької.

До речі, викладачка англійської мови Ірина Синчило стала співавторкою інтерактивного навчального посібника для молодших школярів "Friends adventures", English stories for kids (рівень А1), який схвалений Міністерством освіти і науки України. Над створенням інноваційного посібника Ірина Анатоліївна протягом 2023/2024 н.р. працювала у складі обласної творчої групи вчителів англійської мови "Ефективні технології залучення школярів до роботи з іншомовними текстами: створюємо інтерактивний навчальний посібник".

У цьому навчальному році навчання в "Сузір'ї" продовжили 144 учні, які проживають за кордоном.

"Вони вирішили і далі бути з нами, не полишили нас, - не без гордості зазначає Наталія Кудіна. - Більшість навчається асинхронно, частина відвідує також і місцеві школи. Міністерство прислало перевідні таблиці і тепер їх оцінки можемо перевести відповідно до наших оцінок.

Особлива гордість педагогічного колективу - випускники, які цьогоріч закінчили "Сузір'я". Вони показали досить високий рівень знань: з 35 одиннадцятикласників 12 отримали золоті медалі, 1 - срібну.

Як розповіла Наталія Степанівна, всі медалісти стали студентами вищих учбових закладів, причому не тільки в Україні, а й за кордоном. До вишів вступили і інші цьогорічні випускники.

...Власного приміщення у Запоріжжі у "Сузір'я", звісно, немає, як немає його і в Оріхові, де окупанти розбомбили цей учбовий заклад. Але світ, як то кажуть, не без добрих людей. Керівництво учбового закладу домовляється і для діток проводяться різні пізнавальні заходи, спортивні.

А в одному просторі домовились про можливість проведення заходів з подолання освітніх втрат - вчителі проводитимуть консультації для учнів середньої і старшої школи, зокрема у рамках підготовки до НМТ.

Факт

Побували на презентації "Мрії"

2 вересня під час візиту до Запоріжжя Президента України Володимира Зеленського і прем'єр-міністра Нідерландів Діка Схоофа Наталія Кудіна і її заступниця Оксана Кулік узяли участь у регіональному освітньому форумі "Створюємо майбутнє разом", під час якого відбулася презентація освітнього застосунку "Мрія".

Освітній форум був присвячений освіті як державній стратегії, навчальному процесу в умовах війни, освітнім трансформаціям та прогнозам на новий навчальний рік.

З вітальним словом до освітян звернувся Президент України Володимир Зеленський.

Присутні ознайомилися з новим освітнім застосунком "Мрія", який уже впроваджено у 40 школах України. Головне завдання освітньої системи - аналіз освітніх стандартів, оцінка роботи вчителів і визначення потреб учнів.