У нічному експресі Запоріжжя - Ужгород через спеку у вагоні без кондиціонера померла пасажирка.

Трагедія сталася в купе, у якому їхала запоріжанка Інеса Воронова, яка й оприлюднила інформацію про трагічний випадок.

"Шо там Гетманцев про кондиціонери казав? Вночі жінка з нашого купе, яка їхала в Стрий до подруги, раптово померла - спека в вагонах без зірочки нереальна, всі пасажири мокрі й захекані, це не подорож, а знущання. #Укрзалізниця може буде з цим щось робити?", - написала Інеса.

Керівник пасажирського напрямку компанії Олександр Перцовський в етері "Сніданку з 1+1" підтвердив смерть жінки та заявив, що вагон, у якому вона їхала, відразу продавався як той, що без кондиціювання.

"Інформація підтверджується. Це поїзд Запоріжжя - Ужгород. Ми просто не педалюємо кожний такий випадок, але в поїздах,  на жаль, особливо в літній період, трапляються ось такі природні смерті...

По цьому випадку, зокрема, ми дивимося, чи можна було запобігти, чи можна було швидше зреагувати, на скільки оперативно викликали медиків і наскільки оперативно вони приїхали, - зазначив Перцовський.

За його словами, висновків по цьому випадку поки немає.

Посадовець додав, що кондиціонерами не обладнана половина парку Укрзалізниці. Він закликав враховувати це та високу температуру під час планування поїздок.

"Якщо є проблеми зі здоров'ям, маленькі діти й ви знаєте, що довга поїздка в таку спеку - це не варіант, то перенесіть поїздку на кілька днів", - порадив Перцовський.

Учора Укрзалізниця оприлюднила додатковий коментар стосовно надзвичайної події.

"У ніч 16 липня лікарі швидкої допомоги по станції Бердичів констатували смерть пасажирки поїзда 4/3 Запоріжжя - Ужгород. Причину смерті наразі встановлюють правоохоронці та судмедексперти.-

Вагон, у якому подорожувала пасажирка, був маркований у всіх наших системах як "вагон без кондиціонування".

На жаль, випадки природних смертей у вагонах трапляються, подекуди навіть декілька разів на місяць, що статистично пояснювано, враховуючи кількість пасажирів, які щодня подорожують поїздами (в пікові дні - понад 100 тисяч людей, як населення немаленького міста).

Укрзалізниця детально вивчає всі обставини таких випадків і за необхідності сприяє розслідуванню.

Також нагадуємо, що у випадку, якщо ваше самопочуття погіршилось вже під час поїздки - не вагайтесь звертатись за допомогою до провідника, який може тимчасово знайти місце в іншому вагоні або викликати медичну допомогу.

Окрім цього, враховуючи аномальну спеку, закликаємо максимально уважно поставитися до вибору вагона і в будь-якому випадку запастися водою. Не менш уважно слід поставитися й до власного самопочуття перед, під час та навіть після поїздки.

Нагадаємо, що всі швидкісні поїзди, а також значна частина вагонів далекого сполучення Укрзалізниці оснащені системами кондиціювання повітря. Всі вони марковані в додатку та на сайті Укрзалізниці спеціальною "сніжинкою".

Щороку ми збільшуємо кількість таких вагонів за рахунок модернізації та капітально-відновлювальних ремонтів, а в літній сезон 2025 вже вийдуть 66 нових вагонів, вироблених в рамках цільової програми".

Але жінку вже, на жаль, не повернеш.