20 червня в ЗОКЛ відбулася надважлива подія - мультиорганний забір органів від посмертного донора та успішна пересадка серця.

Як повідомляє пресслужба Запорізької обласної клінічної лікарні, донором стала запоріжанка, у якої констатували смерть мозку. Протягом життя вона неодноразово казала про те, що після смерті хотіла б допомогти іншим людям стати здоровішими.

Рідні виконали її бажання та дали згоду на посмертну трансплантацію. Завдяки цьому донорству з’явилася можливість врятувати життя та здійснити пересадку нирки і серця трьом реципієнтам, які цього потребують.

Мультиорганне вилучення донорських органів та пересадку серця проводила команда лікарів Запоріжжя та Києва. Трансплантація серця відбувалася під керівництвом лікаря-кардіохірурга вищої категорії, професора, доктора медичних наук, директора Інституту серця МОЗ України Бориса Тодурова.

Реципієнтом став житель Черкаської області. Чоловік має вроджену ваду серця, плюс у 2019 році переніс пневмонію, а потім коронавірусну хворобу. Це дало свої ускладнення. Стан пацієнта став вкрай важким.

Після проведення трансплантації відбулася пресконференція за участю голови Запорізької ОДА Івана Федорова, Бориса Тодурова і керівника ЗОКЛ Ігоря Шишки.

"Запоріжжя історично вже багато років є трансплантологічним центром. Саме тут вперше в Україні провели трансплантацію печінки",- наголосив журналістам Борис Тодуров.

Борис Тодуров зазначив, що єдиним шансом на порятунок життя чоловіка з хворим серцем була трансплантація. Тепер це життя врятоване. В лікарні заплановано ще дві операції з трансплантації нирок.

Це вже 3-й мультиорганний забір в історії Запорізької обласної клінічної лікарні. Як підкреслив голова облдержадміністрації Іван Федоров, операції такого рівня проводять лише в декількох лікарнях країни, в тому числі і в Запорізькій області.

"Сьогодні в нас дійсно знакова, унікальна подія. Це той випадок, коли смерть принесла життя людям. У такі моменти особливо усвідомлюєш справжню цінність людського життя та силу людського духу! Дякую за цей благородний вчинок", -  зазначив Іван Федоров.

Він подякував медикам за те, що попри повітряні тривоги та близькість до фронту вони продовжують 24/7 рятувати життя пацієнтам та проводити надскладні операції. І пообіцяв підтримувати розвиток трансплантації в Запорізькій області.

Як зазначив директор Запорізької обласної клінічної лікарні Ігор Шишка, саме злагоджена робота двох команд, необхідна матеріально-технічна база та професіоналізм дали свої максимальні результати.

"Якщо говорити про цифри, то з 1992 року в обласній лікарні було виконано понад 600 пересадок нирок, вже 4 трансплантації серця, 18 трансплантацій печінки", – поділився  Ігор Шишка.

Важливо підкреслити, що в рамках пресконференції відбулося підписання договору про співпрацю між Запорізькою обласною клінічною лікарнею та Інститутом серця.

За словами Ігоря Шишки, така співпраця – це величезний здобуток, як для медичних працівників Запоріжжя, так і для тих пацієнтів, які потребують подібних операцій.

Фото: пресслужба ЗОКЛ