Інтерес до виставки макетів кораблів філософа, педагога, художника Володимира Гордійченка "Сім футів під кілем" настільки великий, що адміністрація Запорізького художнього музея вирішила її продовжити до середини жовтня.

Про це розповіла керівниця музею Інга Янкович.

Приходять на  оригінальну виставку  і цілими групами. Так,  20 вересня її відвідали семикласники КЗ "Опорний заклад загальної середньої освіти "Сузір'я" Оріхівської міської ради.

До речі, класна керівниця 7-А класу Ірина Глинянко - однокурсниця Володимира Гордійченка, вони разом вчилися у Запорізькому державному університеті на філологічному факультеті, спеціальність - "українська мова і література".

"У нас у закладі дистанційне навчання, сьогодні зробили для дітей "годину спілкування", - розповіла Ірина Володимирівна. - Прийшли подивитися музей і нам дуже пощастило, що тут відразу дві виставки наших земляків з Оріхівщини - картин Анатолія Піддубного, який свого часу працював у нашому "Сузір'ї", і кораблів Володимира Гордійченка.

Прийшли два класи - мій 7-А і 7-В, де класним керівником Світлана Сергіївна Коноваленко. Учора був День нашого міста, то цей захід ми приурочили і до Дня Оріхова".

Володимир Гордійченко провів екскурсії для школярів, докладно розповів про своє захоплення, про кораблі, які представлені на виставці. Діти слухали з інтересом.

До речі, він був в образі Сільвера - героя роману Стівенсона "Острів скарбів". А на відкритті Володимир перед гостями представ у образі Едварда Джона Сміта - капітана "Титаніка", який потонув з кораблем.

До переходу на лайнер, Едвард 10 місяців був капітаном "Олімпіка" - близнюка "Титаніка" Він був найдосвідченішим капітаном компанії, стаж налічував 25 років.

На виставці можна побачити 14 зроблених Володимиром власноруч моделей історичних вітрильників різного масштабу, а ще - макет плота "Кон-Тікі", човен-довбанку (IX-XV ст.), козацьку чайку, зображення кораблів, які Володя любив малювати у дитинстві.

Виставка дуже атмосферна, з присмаком "морської романтики", який дають відчути морські пейзажі, корали та мушлі.

Комп'ютерні копії - твори Івана Айвазовського та його учнів Олексія Боголюбова й Льва Лагоріо. Мушлі та корали надав запорізький мандрівник та біолог Валерій Кємєнов.

Рік тому Володимир Гордійченко презентував у Запорізькому обласному художньому музеї свою першу персональну виставку "На власні очі".

Показав воєнні замальовки, прапори та свої "дембельські" альбоми. Володимир був мобілізований у 2015 році, служив у зоні АТО/ООС артилеристом. Був демобілізований по досягненню пенсійного віку за станом здоров'я.

Експозиція "Сім футів під кілем" - зовсім іншого наповнення. Протягом 20-ти років він збирав та вивчав відомості про історичні судна, шукав їхні креслення та конструктори.

На виставці можна побачити якими були карака Христофора Колумба "Санта Марія", особистий корабель Марії Медічі галеон "Сан Джованні Батиста", британський корабель "Баунті", лінійний корабель адмірала Нельсона "Вікторія", трансатлантичний пасажирський лайнер "Олімпік" (близнюк "Титаніка"), козацькі чайки і навіть підводний човен.

Як запевняє Володимир, всі вони готові до спуску на воду.

"Кораблі, слава Богу, вивіз з мого рідного села Юрківка, що на Оріхівщині, - розповідає Володимир Гордійченко. - А великий корабель, який би міг би стати центром експозиції, пропав - його вкрали мародери. Вони також забрали мої картини - автопортрет, портрет мами, лише рамки залишилися.

Окрім макетів, показую на виставці серію своїх малюнків, яким понад 50 років. Малював зображення фрегатів та галеонів ручкою на сторінках шкільного зошита в клітинку, у мене дуже багато таких малюнків. Малював поршневою ручкою синього кольору, потім з'явилися ручки червоного, так я ними також малював.

Показую також невеличкий човен-довбанку, який вирізав з дерева у 1977 році, козацьку чайку".

Про море Володимир Гордійченко мріяв з дитинства. Любив читати пригодницькі романи про піратів та флібустьєрів, про історію мореплавання, про великі географічні відкриття. Ці знання, звісно, дуже допомогли, коли почав виготовляти макети історичних кораблів.

Їх виготовленням Володимир займається дуже давно, а от на виставку наважився вперше.

"Перед тим, як приступити до виготовлення макета, уважно вивчаю конструкцію корабля, що знаходиться у приміщеннях, як облаштований побут екіпажу, - розповідає Володимир. - Точно відтворюю всі деталі, навіть ті, які відвідувачі виставки і не побачать".

Про кожний корабль Володимир може розповідати годинами - його історію, його "начинку". Своїм хоббі захопив онуків - Артура та Олега Рєпіних. Дім хлопчиків - у Таврійському, на Оріхівщині, один з онуків Володимира у травні минулого року внаслідок ворожого обстрілу отримав тяжке осколкове поранення, лікарі ледве врятували.

Олега та Артура дід надихнув спочатку на малювання аквареллю кораблів на морських хвилях, а у травні хлопці взялися майструвати макет плоту "Кон Тікі" Тура Хейердала, який урочисто спустили на воду під час відкриття виставки. Володимир спускав його на воду для школярів з Оріхова.

Хлопчики, за словами їхнього дідуся, подивилися фільм про "Кон Тікі", порадилися з ним. Володимир також розповів, що будівництво плоту принесло онукам велике задоволення. Кінцевий результат захопив і їхнього друга Тимура Савченка, який сказав, що теж хотів би зробити якийсь корабель.

Олег і Артур які на відкритті дідусевої виставки були корсарами, мріють після перемоги спустити флотилію (кораблі заповнені баластом) на воду рідної Конки.

Факти

  • Володимир Гордійченко став відомий понад 10 років тому, коли ще був викладачем філософії у Запорізькому національному технічному університеті (тепер - Національний університет "Запорізька політехніка").
  • Заняття він час від часу проводив незвично - читав лекції в образах Григорія Сковороди, Тараса Шевченка, інших історичних постатей, приносив наочні посібники у вигляді аматорських скульптур, зроблених з туалетного паперу за принципом пап'є-маше.
  • Наочним матеріалом на його лекціях ставали і зроблені власноруч макети кораблів. А, наприклад, "Титанік" став головним героєм справжньої епопеї, яка закінчилася потопленням макету.

 

Фото автора та надані Володимиром Гордійченком