У Запорізькому обласному художньому музеї відкрилася виставка художніх творів Віктора Михайличенка, присвячена 75-річчю митця.

Виставку відкрили в день ювілею художника, який  пішов з життя у 2021 році

Роботи надала зі своєї колекції відома запорізька художниця Лариса Єрмак-Долгова. Художниця додала і свої акварельні твори-спогади, пов'язані з пленерними подорожами в колі друзів-художників разом з Віктором Михайличенком.

Як розповіла кураторка виставки Ольга Дворна, Віктор Михайличенко народився в Узбекистані, в місті Чирчик Ташкентської області. Закінчив живописне відділення Ташкентського республіканського художнього училища ім. П.П.Бенькова і Ташкентський театрально-художній інститут ім. О.М.Островського (відділення театрального живопису за фахом – художник театру).

Працював в галузі стенографії, акварельного і станкового живопису. З 1993 року проживав в Україні, в місті Суми, того ж року він став членом Національної спілки художників України.

"Широке коло шанувальників творчості Віктора Михайличенка захоплюється високим рівнем виконаних ним творів. Вони подобаються і глядачам, і колегам по цеху. І це є найкращою оцінкою творчої майстерності. Ця майстерність у художника доведена до досконалості. Він відноситься суворо-вимогливо до своєї праці, - зазначила Ольга Василівна. - Неповторна природа сумської землі спонукала майстра пензля звернутися до техніки тендітної акварелі.

Всі пейзажі Віктор Михайличенко створював на пленерах. Художник звертав увагу глядача не лише на красу пейзажу, а й на стани природи і видимого повсякдення: весняне пробудження природи - "Березень"(2015), "Квітень. Кладка"(2018), "Весняне поле" (2017), "Весняний ранок" (2018), яскраве літо - "Місток" (2015), "Квітучий персик" (2018), "Після грози" (2018), легкий осінній сум - "Осінній пейзаж" (2018), "Осінь" (2019), "Осінні дощі" (2017), або холодна зима - "Дерева в інеї" (2010), "Зима. Суми. Снігопад" (2016), "На околиці. Зима" (2016), "Дерева" (2015), "На березі" (2017). Подорожі Україною та закордонням народжують свіжі морські пейзажі - "Море штормить" (2019), "Ранок на морі" (2017), "Хвиля" (2018). Поруч лірично-чуттєві натюрморти - "Білі хризантеми" (2018), "Троянди" (2019), "Калина" (2019), "Першоцвіти" (1997).

В його творах є відчуття легкості і впевненості у трактуванні кольору і форми. Акварельна техніка якась особлива в цих роботах: гармонійно вишукана, композиційно абсолютна, розкішно стримана.

Твори митця зберігаються в Дирекції художніх виставок НСХУ, Міністерства культури Узбекистану, Ферганському, Кропивницькому та Сумському художніх музеях, музеї історії міста Києва, музеї-майстерні Івана Кавалерідзе, приватних колекціях та галереях України, Німеччини, Великої Британії, США, Ірландії, Ізраїлю, Болгарії, Литви, Італії, Франції, Польщі, Росії, Швейцарії.

"Віктор Михайличенко великий майстер у мистецтві акварелі. Він дуже творчо опанував надзвичайно складну техніку. Сучасних робіт такого рівня в Україні не багато. У художника сформувався свій неповторний стиль. Сьогодні ми маємо нагоду насолодитися цими прекрасними творами образотворчого мистецтва», - констатувала Ольга Дворна.

Про митця

Віктор Михайличенко - лауреат Державної премії Узбекистану ім. Хамзи, член Національної спілки художників СРСР (1980), автор численних персональних виставок, які проходили у Фергані, Сумах, Києві, Санкт-Петербурзі, Кропивницькому та Запоріжжі. Віктор Михайличенко був учасником міжнародних виставок у містах Фабріно (Італія) та Одеса.

Фото: Любов Хорошилова