Напередодні Дня  незалежності України в Центрі журналістської солідарності  в Запоріжжі відкрилася персональна виставка «Звичайні герої без зброї» членкині НСЖУ, працівниці відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС в Запорізькій області лейтенанта служби цивільного захисту Ганни Логвиненко. 

Ця перспективна молода дівчина починала кар'єру в журналістиці на Суспільному телебаченні. Згодом почала працювати в пресслужбі місцевого обласного підрозділу ДСНС. 


24 лютого 2022 року Ганна прибула на стажування до Києва. У ДСНС України відвели їй дуже відповідальну ділянку роботи: вона монтувала  відео, яке надходило з усієї України, з наслідками російського вторгнення. Майже три з половиною місяці Ганна працювала в Києві,  Вишгороді, Львові.
Сьогодні у доробку Ганни 3500 робіт. 49 з них представлені на виставці. Ці фото зроблені з надзвичайних подій, спричинених військовою агресією рф: під час  виконання службових обов’язків рятувальників  Запорізького підрозділу ДСНС на прифронтових територіях – міст Оріхів, Гуляйполе, в Запоріжжі та області під час прильотів, робота піротехнічної служби. Кожен момент з демонстрованих світлин фотографиня добре пам'ятає і про більшість з них розповіла під час презентації. Ці історії просто вражають героїзмом, трагічністю, незламністю наших земляків.


«Така в нас робота, що здебільшого доводиться закарбовувати емоції страху, втрати, розпачу, ненависті, втоми, тож намагаюся на це дивитися крізь екран камери та менше пропускати крізь себе», - говорить Ганна.
Ми часто чуємо на адресу рятувальників, що вони Герої без зброї. Ганна ж додала до цього вислову слово «звичайні». Чому?  «Ті чоловіки, які  на фото - мужні, у попелу і бруду, змучені, зморені, після чергування стають звичайними людьми. Повертаються до своїх родин, до буденних справ. А наступного чергування - одягають форму, і стають Героями», - говорить Ганна.


«Основна її діяльність не зупиняється тільки на створенні відеоконтенту, у виїздах на прифронтові території. Вона веде серйозну волонтерську діяльність. У неї дуже багато друзів волонтерів по всій Україні і не лише по Україні, а й за її межами. І тому робить вагомий внесок в  гуманітарну місію ДСНС, яку ми здійснюємо на прифронтових територіях. Це ліки, постільна білизна, одяг, продукти харчування і навіть такі смаколики, як печиво, якого на прифронтові території просто ніхто не привозить крім нас», - так говорить про свою колегу начальниця відділу зв’язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС в Запорізькій області полковник служби цивільного захисту Юлія Баришева.


Правильним буде наголосити, що ці ресурси є критично важливими для підтримки життя та здоров'я людей, які проживають у складних умовах на прифронтових територіях.
Згодом виставку  можна буде побачити  у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї, а 17 вересня, в День рятувальника, - у Запорізькому академічному обласному театрі юного глядача.

Світлана Карпенко

Фото Дар'ї Зирянової