Анна Дондик народилася і виросла в Оріхові. І хоча вже багато років живе в Запоріжжі, де оселилася після закінчення вишу, вважає Оріхів рідним містом, бо, каже, знає там кожний куточок.
Та й до початку вторгнення росіян у місті залишалося багато родичів.

«Коли почалася повномасштабна війна, допомагала вивозити сусідів, прилаштовувати їх у Запоріжжі, до сих пір спілкуємось, - розповідає Анна. - По своїй діяльності багато зустрічаю оріхівців, допомагаю землякам. Як юрист, надаю допомогу в оформленні компенсації за пошкоджене майно.
Пишаюся, що народилася в Оріхові. Буду робити все, що від мене залежить, для його відродження. Дуже класне місто було! Тому хотілося б, щоб люди туди повернулися».
У пані Анни чотири вищі освіти. Перша — педагогічна, вчилася в ЗНУ на філологічному факультеті, по спеціальності «українська мова і література» (була тоді також і “російська мова і література”). Навчалася за направленням від Преображенської школи. Але коли повернулася дипломованою вчителькою, вакансії не було.
Тому Анна вирішила спробувати знайти себе в обласному центрі. Вирішила змінити професію, стала вдруге студенткою Запорізького національного університету — тепер вже юридичного факультету. Вже має вчене звання — кандидат юридичних наук.
.jpg)
Третя вища освіта — магістратура, спеціальність “педагогіка вищої школи”.
І ось зовсім нещодавно Анна Дондик отримала документ про те, що вона технолог харчової промисловості, після навчання по крафтовому виробництву у магістратурі Таврійського агротехнологічного університету. За словами Анни, вона мріяла навчатися в мелітопольському університеті і ця її мрія збулася.

Справа в тому, що у 2019 році, коли індустрія здорового харчування почала набирати обертів, Анна заснувала бренд Аrty. Підприємиця розповідає, що завжди багато працювала, тож бувало, що не вистачало часу на приготування їжі. Так і виникла ідея створити корисні перекуси або цікаві снеки.
“Починали з подругою. Ми виражали свою творчість — як можна овочі, фрукти міксувати і отримувати прикольні снеки. Щоб замінити некорисну їжу на корисну. Це дуже смачно!” - розповідає Анна.
Для виготовлення пастили використовували місцеві ягоди, фрукти і овочі, міксували і створювали унікальні смаки. Перед повномасштабною війною, у 2020-2021 роках, робили тільки пастилу, різних видів. До яблук додавали банани, міксували різні фрукти та овочі.

“Цікаво міксувати смаки! - зазначає підприємиця. - Цікаво бурякову пастилу, гарбузову, з жовтим болгарським перцем. Це ж корисно для здоров“я! Зараз випускаємо 42 види пастили”.
Виготовляють також фріпси, хлібці на основі насіння льону (6 видів), чаї та напої (9 видів), навіть супи та перші страви (12 видів), які можна або просто розвести гарячою водою і дати кілька хвилин настоятися або проварити 15-20 хвилин. І перша страва готова!

В асортименті — борщ український, уха (рибна юшка), супчики з сочевицею, з пшоном та м’ясом, з рисом і м’ясом, харчо, грибний, гречаний, з булгуром, зі шпинатом, і новинка — куліш козацький. Спеції і сіль ідуть в комплекті — в окремому пакетику.
"Коли почалася повномасштабна війна, ми розуміли — треба щось робити. Я розуміла, що виїжджати із Запоріжжя не буду, комусь же треба залишатися в місті. Тим більше, що на нашу продукцію був попит.

На нас вийшли волонтери, які просили нашу продукцію для мешканців Маріуполя, які сиділи в підвалах, без їжі та води. Ми сушили фрукти, вдень і вночі робили пастилу, робили й хлібці — щоб люди їли: додали трішки води — і вже добре.
Я писала в інстаграмі — дайте нам сушилки, міксери. Свого обладнання не вистачало, блендер один згорів. І люди ділилися — сушилками, блендерами. Ми набрали обладнання і працювали цілодобово. Кинули клич — і бажаючі приходили допомагати: щодня було 5, 10,15 людей".

Багато рецептів розробили вже під час повномасштабної війни.
“Вже до 8 березня придумала супи. Якщо ми можемо сушити фрукти, чого не зможемо зробити сухі супи? Супи, борщі швидкого приготування — це класний продукт: абсолютно екологічний, займає мало місця.

Відправляли їх військовим. Читали відгуки з фронту, хлопці присилали смс-ки, і плакали. Один військовий написав, що не мав води, їв суп сухим, але інгредієнти для його приготування такі, що їх можна їсти, - ділиться Анна Дондик. - Робили й хлібці. І через деякий час зрозуміли, що можна взагалі сухпайки для військових зібрати. В ньому був суп, який можна розвести кип’ятком, хлібці, солодка пастила.
Отримали від волонтерів какао, цукор, сухе молоко і з цього робили сухий напій. Купили імбир, робили чай: цукор, імбир, лимон.
Нам почали замовляти для військових, які виходили на позиції. І вони казали, що так класно, що можна все по карманах розпихати. Волонтери брали, матері для своїх дітей-військовослужбовців. Робили дуже багато!
Нам просто так давали овочі — багато пропадало на складах, їх треба було швидко переробляти. Був такий великимй конвеєр! Люди хотіли допомагати, щось робити.
2022 рік пролетів в страшному темпі. Та й 2023-й був дуже напруженим. Ми волонтерили, віддавали гроші на ЗСУ. А потім ресурс треба було десь поповнювати і ми почали брати участь у різних ярмарках”.

В той же час Анна Дондик займалася розвитком компанії. Щоб отримати гроші на купівлю обладнання, писала заявки на гранти. Перший грант дала держава — у рамках програми “Власна справа”. Сума — 125 тис. гривень, на ці кошти докупили необхідне обладнання. Писала підприємиця грантові заявки і в різні фонди — зокрема, на дороговартісну консультацію експерта, трохи вдалося роздобути грошей на упаковку продукції.

«На виробництві використовуємо професійне та якісне обладнання. Сушка при низьких температурах дозволяє зберегти найбільшу кількість корисних речовин у готовому продукті. Сушені продукти добре зберігаються протягом тривалого часу. Ми не використовуємо ароматизатори, підсолоджувачі, консерванти, - розповіла пані Анна. - Природа сама подбала про те, що людині необхідно для повноцінної роботи організму. Ми робимо дари природи доступними для наших споживачів будь-де та будь-коли, наділяємо їх новими формами без втрати корисних властивостей».

...Свою магістерську Анна Дондик писала по власному виробництву, їй хотілося в науковому плані пропрацювати свій продукт — екологічний і корисний. “Писала магістерську з задоволенням, мені було цікаво вивчити тему борщів. Так що тепер я виробник з вищою освітою”, - зазначила засновниця бренду Аrty.


.jpg)


.jpg)
.jpg)


Фото авторки та з фейсбук-сторінки Анни Дондик
