Близько ста учасників зібрав форум "Вкрадена історія: Нестор Махно"

Він відбувся в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці напередодні 90-і річниці з дня смерті найяскравішої і суперечливої постаті Української революції 1917-1921 років.

Гості заходу мали змогу ознайомитися із книжковою виставкою "Феномен Нестора Махна".

На мистецький захід завітало чимало гуляйпільців: деякі навіть приїхали із Дніпра та сусідніх із Запоріжжям населених пунктів, де знайшли тимчасовий прихисток. Молоде покоління представляли учасники дитячого патріотичного руху "Байда", який був створений у минулому році за ініціативи начальника ГУНП в Запорізькій області Артема Киська.

Модерувала захід завідувачка відділу краєзнавства ЗОУНБ Тетяна Палівода.

Під час форуму відбулася панельна дискусія на тему "Махно - ворог чи "батько" для українців" за участю кандидата історичних наук, доцента кафедри українознавства Національного університету "Запорізька політехніка" Володимира Чопа.

А голова ГО "Гуляйпільські старожитності" Сергій Звілінський розповідав про махновський рух з допомогою світлин з домашніх архівів махновців та їх родичів.

Громадська організація, яку очолює Сергій, під час повномасштабного вторгнення росіян рятує сімейні архіви гуляйпільців та раритети з будинків, які щодня нищить ворог.

Про образ Махна у творчості письменників грунтовну розповідь підготувала голова Запорізької обласної організації НСПУ Ольга Стадниченко.

Родзинкою форуму стала презентація чергового науково-популярного видання відомого гуляйпільського краєзнавця, члена Національної спілки письменників України Івана Кушніренка "Нестор Махно. Хто він?".

Це не перша книга багаторічного редактора районної газети "Голос Гуляйпілля" про відомого земляка. Твори про знаного політичного і військового діяча - це окрема частина творчості Івана Кириловича. "І вічно тополі шумлять" (2008), "Гоп, куме, не журись" (2008, народна творчість про Махна і махновців), "Нестор Махно і повстанці" (2009), "Нестор Махно і 2Союз бідних хліборобів" (2010), "Нестор Махно: від анархізму до республіки" (2013), "Реформи Нестора Махна" (2013).

ван Кушніренко розповів про книгу, про реформи, які запровадив Нестор Махно на Гуляйпільщині, навів цікаві факти про найвідомішого анархіста світу, який помер у Парижі 25 липня 1934 року.

- Моя нова книга про Нестора Махна присвячена 90-річчю з дня його смерті. Понад 90 років минуло з того часу, як революційна повстанська армія махновців визволяла Україну від усіх гнобителів - як внутрішніх, так і зовнішніх, але досі однієї думки немає про його діяльність.

У книзі я хотів показати видатного політичного і військового діяча. Щоб кожен почитав і усвідомив для себе - чи він залишатиметься на тих позиціях, на тих наративах, які нам впродовж багатьох років насаджували, одягнувши чорні окуляри брехні і неправди. Чи дійде до істини - ким же насправді був Нестор Махно, що за ним йшли люди?

Я розповідаю у книжці, що він був реформатором. Махно першим забрав у поміщиків землю і роздав селянам, намагався провести реформи освіти, збройних сил, культури, місцевого самоврядування.

Візьмемо його тактику ведення маневреної партизанської війни. Вона і сьогодні використовується нашими ЗСУ. Тільки тоді кулемет махновці ставили на тачанку. А сьогодні бійці 102 бригади з Івано-Франківська, які стоять на Махновській дузі, ставлять їх на пікапи, квадроцикли і роблять рейди. А потім швидко зникають, як це робив Нестор Іванович.

Візьмемо питання самоуправління, місцевого самоврядування, децентралізацію - це все від Махна починалося. Тоді, в 1917 році він все це запроваджував на Гуляйпільщині.

Так, і досі йде дискусія - Нестор Махно - українець чи антиукраїнець? На це питання я також відповідаю. Що він таки українець, він син українських бідних селян. Що він воював в Україні, що його армія називається Українською, що він революцію називав третьою українською.

У нього була одна негативна риса - він був анархістом-комуністом. І у них було написано, що вони проти держави. Нестор Махно був не проти України, він був проти самої суті держави. З радянською владою він двічі йшов на контакт, будучи анархістом. Але влада його зрадила, підступно розправилася з його армією, яка змогла розбити армію Врангеля, - розповів Іван Кушніренко.

Книга вийшла накладом 120 екземплярів. За допомогу автор дуже вдячний спонсорам - Володимиру Григоровичу Сизоненку, Роману Васильовичу Каленіченку і Геннадію Анатолійовичу Латишеву.

На завершення зустрічі журналістка-переселенка з Якимівки Антоніна Букрєєва зачитала уривок з книги "Нестор Махно. Хто він?".

Це вкрай важливі і актуальні для сьогодення прощальні слова Нестора Івановича, сказані ним 17 липня 1921 року. Ми можемо тільки дивуватись його прозорливості щодо майбутнього.

"Фундамент суспільства, який заклали комуністи-більшовики, знищивши всі партії, всіх своїх конкурентів, нічого спільного з комунізмом не має. Це замкнена напіввійськова секта "солдатів Маркса" зі сліпою дисципліною і претензіями на безпомилковість та безапеляційність, що поставила перед собою мету створення тоталітарної держави без свобод і прав громадян...

Їхнім експериментам не буде кінця, вони коптуватимуть свої лави з таких саме насильників як і самі. Влада вихлюпне безвідповідальне покоління демагогів і диктаторів. Вони знищать всіх і все, що не може бути назване партійним та ідеологічно актуальним. Вони розвинуть астрономічну систему покарань люди думатимуть, лише про те як вижити за цих жахливих умов винищення.

Але довго так тривати не буде: підсилення влади призведе до повного ідейного і морального розриву між трудящими і командним складом влади. Товариші, не вірте більшовикам!".

На форумі також виступили один із спонсорів видання "Нестор Махно. Хто він?" Володимир Сизоненко, начальник відділу освіти, молоді та спорту Гуляйпільської міської ради Віктор Науменко, який привітав Івана Кушніренка з виходом книги від імені керівництва Гуляйпільської міської військової адміністрації і вручив Івану Кириловичу Почесну грамоту, і перша заступниця голови Бердянської РВА, депутатка обласної ради Ірина Півень.

Ірина Григорівна, яка знайома з Іваном Кириловичем багато років, вручила йому сувеніри з символікою Нестора Махна і керамічні вироби, виготовлені ина Гуляйпільщіні. А модераторці заходу Тетяні Паліводі вона передала два прапори для проведення заходів.

"Один - традиційний, з портретом Нестора Махна. А ще один - історичний прапор, зображений на фотографії, якій 100 років. Такий прапор був у Гуляйпільському краєзнавчому музеї. Його відтворили тут, у Запоріжжі, - підкреслила Ірина Півень, передаючи полотнище Тетяні Паліводі.

У фіналі всі учасники форуму виконали разом із гуляйпільським працівником культури Ігорем Лазориком пісню "Яблучко" Анатолія Сердюка на вірші Григорія Лютого.