Злочинне угрупування готувало теракти в Україні та за кордоном. Їх дії координували кадрові співробітники спецслужби рф. Основними цілями ворога були торгові центри, автозаправні станції, аптеки та ринки в Україні, Польщі та країнах Балтії, повідомили у СБУ

До складу злочинної групи входило 19 людей, які були розосереджені по місцях проживання в Івано-Франківській, Дніпропетровській, Полтавській областях та у Запоріжжі.

Фігуранти за гроші вербували кандидатів на вчинення підпалів цивільних об’єктів. Виконавців шукали через особисті зв’язки у кримінальних колах.

Також зловмисники займались підробкою документів аби відправити «завербованих» за кордон.

«Після вчинення підпалів виконавці мали фільмувати загоряння об’єктів на камери власних телефонів для подальшого «звіту» до фсб. Медіафайли агресор планував використати для підготовки спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на розхитування суспільно-політичної обстановки в Євросоюзі», - кажуть в СБУ.

Під час 37 обшуків у помешканнях, автомобілях та гаражних приміщеннях фігурантів вилучено: мобільні телефони, флеш-накопичувачі, чорнові записи та підроблені документи, які використовували у підривній діяльності, банківські картки та великі суми готівки, які витрачали на вербування потенційних підпалювачів. Також правоохоронці вилучили: автомат АК, пістолети, зокрема Gloсk 19 з набоями та глушниками.

Наразі організатору агентурної групи фсб та його спільнику повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 111 «Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану» та ч. 3 ст. 358 «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів» Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує довічне ув'язнення.