Сьогодні у Парижі стартували ХХХІІІ Літні Олімпійські ігри.

Нашу країну представляють 140 спортсменів, які виступатимуть у 26 видах спорту із 32. Серед них і запорізькі спортсмени - борець греко-римського стилю Парвіз Насібов та стрибунка у воду Вікторія Кесарь. 

 У день відкриття Олімпійських ігор у Запоріжжі відбулась урочиста церемонія підняття Державного Прапора України та стягу Національного олімпійського комітету України.

Серед учасників заходу - заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Михайло Семікін, секретар міської ради Регіна Харченко, представники обласної та міської влади, військові, відомі запорізькі спортсмени та тренери, вихованці та тренери обласних та міських дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

- Сьогодні мільйони українців будуть підтримувати кожен виступ, кожне змагання українських спортсменів. Я впевнений, що ця підтримка рухатиме їх вперед, буде надавати сил. Хочу побажати успіхів запорізьким спортсменам, які виступатимуть на Олімпіаді. Вони є гордістю Запорізького краю та всієї України, взірцем для підростаючого покоління, - зазначив Михайло Семікін.

Секретар міської ради Регіна Харченко, як зазначає сайт міської ради, підкреслила, що в умовах війни українські та запорізькі спортсмени змогли підготуватися до змагань та представлятимуть Україну на Олімпіаді.

- Гордість бачити український прапор на Олімпійських іграх. Пишаємося спортсменами, які представлятимуть Запорізький регіон на Олімпіаді. Навіть після підготовки у надскладних умовах вони готові виборювати перемогу для України, - сказала Регіна Харченко.

Українські спортсмени готувались до Олімпіади попри виклики війни. Численні повітряні тривоги, зруйновані спортивні об'єкти та звуки вибухів - умови, в яких довелось тренуватись нашим атлетам.

- Сьогодні наші олімпійці надихають український народ. Вони вчать нас боротися, не здаватися, перемагати. Вони показують, як в найважчих умовах можна впевнено йти до своєї мети, - наголосила голова Запорізького регіонального відділення Національного олімпійського комітету України Наталія Власова.

Дзюдо, плавання, стрибки у воду, легка атлетика, греко-римська боротьба - дисципліни, перемогами в яких славиться Запорізький край. Але, на жаль, на Олімпіаду в Париж поїхали спортсмени, які виступають лише в двох з них. Це найменше представництво Запорізької області за роки незалежності України.

- Зі свого досвіду можу сказати, що наші спортсмени зараз відчувають велику відповідальність. У Парижі вони представляють не самих себе, а кожного українця. Але вони настільки сильні, що їм ця відповідальність тільки допоможе, – вважає легкоатлетка та бронзова призерка Олімпійських ігор Лондона-2012 Олеся Повх.

Факти

  • Літні Олімпійські ігри триватимуть до 11 серпня.
  • Майже 10,5 тисячі спортсменів із 158 країн братимуть у них участь.

Фото В'ячеслава Твердохліба