Останні декілька днів військові російської армії тероризували мешканців Запоріжжя та Запорізького району модернізованими снарядами. Раніше ворог не міг дістати КАБами до обласного центру та району. Втім після модернізації, ворог збільшив дальність польоту керованої авіаційної бомби.

Як повідомили у Запорізькій ОВА, тільки цього тижня внаслідок масованих російських ударів загинув один мирний мешканець, ще 40 людей отримали поранення. Станом на сьогодні, троє постраждалих у лікарні, один з них знаходиться у тяжкому стані.

Наслідки російського терору досі усувають. На сьогодні лише у Запоріжжі зафіксовано 5 локацій руйнувань. Щонайменше 100 багатоквартирних та приватних будинків отримали пошкодження. Комунальні служби продовжують працювати на місцях ударів.  

«Наше завдання в найближчі кілька днів закрити всі вікна OSB-листами, а впродовж одного-двох днів почати ремонт всіх покрівель у Запоріжжі. Я дякую нашим міжнародним партнерам, за те що допомагають нашим мешканцям в частині встановлення нових вікон. Це суттєва допомога. Також комісії комунальних служб відпрацьовують в частині надання мешканцям звітів, для отримання компенсації по програмі «єВідновлення», - сказав Іван Федоров.

Близько 23:00 години 25 вересня російські війська завдали 5 ударів з авіації по місту. Один з КАБів поцілив поряд з триповерховим багатоквартирним будинком, якій тривалий час був аварійний. Внаслідок  авіаудару пошкоджено несучі конструкції будинку. Будинок не підлягає відновленню.

«Будинок, скоріше за все, буде визнаним непридатним для проживання і його неможливо відновити. Мешканці будинку отримають сертифікати на придбання нового житла», - додав Федоров.

Мешканців, чиє житло серйозно ушкоджено російськими ударами, розселяють соціальні служби. Людям, які через пошкодження тепер не можуть мешкати у власних домівках можуть отримувати від Запорізької міськради щомісячно 10 тис. грн на оренду житла, поки їх оселя не буде відновлена.

«Ситуація вкрай складна. Мешканці стурбовані та, звичайно, знаходяться в надстресовому стані. Разом з місцевою владою, всі обласні структури ми будемо намагатися робити все можливе для того, щоб хоча б якось зменшити той стрес та навантаження, яке сьогодні поклалось на плечі наших мешканців», - резюмував очільник області. 

Нагадаємо, минулої ночі мешканці Запоріжжя чули вибухи. Їх вже прокоментували у Запорізькій ОВА.