27-річна Людмила Бабак здобула дві найвищі нагороди чемпіонату Європи в Познані 2024 ECA Canoe Marathon European Championships.

Спочатку спортсменка з окупованого міста Запорізької області завоювала золоту медаль в каное-одиночці на дистанції 3,4 км. Її результат - 00:19:32.96. До речі, одразу дві представниці України піднімалися на п"дестал пошани - Олена Циганкова фінішувала другою з відставанням у 18.73 сек.

А на наступному старті з результатом 01:25:30.58 Людмила Бабак стала чемпіонкою Європи в каное-одиночці на дистанції 15,4 км.

"Таким чином наша прославлена землячка наразі є вже 10-кратною чемпіонкою Європи! Впевнені, що попереду у талановитої, працьовитої та наполегливої каноїстки ще чимало спортивних вершин, які вона блискуче підкорить. Щиро вітаємо Людмилу та її тренера Сергія Снєжка з черговою вагомою перемогою та дякуємо за такі приємні новини", - написав у телеграм-каналі Енергодарський міський голова Дмитро Орлов.

10-разова чемпіонка континенту почала займатись веслуванням в 11-річному віці - самостійно записалась до Енергодарської дитячо-юнацької спортивної школи спортивно-оздоровчого комплексу Запорізької АЕС, відділення веслування на байдарках і каное. Спочатку займалась на байдарках, згодом пересіла на каное.  Перший тренер Юрій Рожков, зараз її тренер Сергій Снєжко.

Факти

  • Закінчила Запорізький національний університет (факультет фізичного виховання, здоров’я і туризму); магістратуру за фахом «фізична культура та спорт» (2020).
  • Працює спортсменом-інструктором у Міністерстві молоді та спорту України (з 2016). Обрана депутатом Енергодарської міської ради (2020).
  • Нагороджена медаллю "За розвиток Запорізького краю" (2021).
  • Удостоєна відзнаки "Спортивна гордість Запоріжжя"; (2019).