Три випадки сальмонельозу були зафіксовані у Запорізькій області з 19 по 25 жовтня. Як зазначають у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, бактерії сальмонели можуть викликати кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз і черевний тиф.

Заразитися сальмонелами можна через:

  • харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
  • брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
  • вживання забрудненої води;
  • харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
  • контакт зі свійськими і дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
  • контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
  • брак гігієни після туалету чи зміни підгузків.

За перших симптомів (діарея, біль у животі та гарячка, бувають випадки безсимптомного перебігу цієї інфекції), які з’являються впродовж трьох діб після зараження і тривають до тижня, необхідно звернутися до лікаря.

Щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил:

  • не вживати продукти зі стихійних ринків;
  • мити руки перед вживанням та приготуванням їжі;
  • мати окремі дошки для м’яса та риби;
  • термічно обробляти до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир;
  • не годувати домашніх котів і собак сирим м’ясом.