Три випадки сальмонельозу були зафіксовані у Запорізькій області з 19 по 25 жовтня. Як зазначають у Запорізькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, бактерії сальмонели можуть викликати кишкові інфекції, зокрема, сальмонельоз і черевний тиф.
Заразитися сальмонелами можна через:
- харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
- брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
- вживання забрудненої води;
- харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
- контакт зі свійськими і дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
- контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
- брак гігієни після туалету чи зміни підгузків.
За перших симптомів (діарея, біль у животі та гарячка, бувають випадки безсимптомного перебігу цієї інфекції), які з’являються впродовж трьох діб після зараження і тривають до тижня, необхідно звернутися до лікаря.
Щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил:
- не вживати продукти зі стихійних ринків;
- мити руки перед вживанням та приготуванням їжі;
- мати окремі дошки для м’яса та риби;
- термічно обробляти до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир;
- не годувати домашніх котів і собак сирим м’ясом.