У селі Щасливе Запорізького району виявлено захворювання та загибель свиней з підозрою на африканську чуму свиней (АЧС).

Про це інформує Запорізьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Для встановлення причини захворювання свиней та підтвердження хвороби тварин на АЧС, комісія у складі спеціалістів Запорізького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області, Запорізької регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Оріхівської районної державної лікарні ветеринарної медицини 20 липня 2024 року здійснили епізоотичне розслідування.

"В ході розслідування проведено клінічний огляд поголів'я свиней приватного подвір'я, відбір 2-х зразків патологічного матеріалу та інші протиепізоотичні та ветеринарно - санітарні заходи.

21.07.2024 отримано 2 позитивні результати лабораторних досліджень  на африканську чуми від свиней з приватного домогосподарства с. Щасливе Запорізького району.

23.07.2024 року проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Запорізькій РДА. Відповідним рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії оголошено приватне подвір'я у с. Щасливе Комишуваської територіальної громади неблагополучним пунктом (епізоотичним осередком) щодо африканської чуми свиней та з 23.07.2024 року встановлено карантин", - говориться у повідомленні на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

У неблагополучному пункті спеціалісти Держпродспоживслужби в Запорізькій області разом з представниками визначених установ та служб Запорізького району та органу місцевого самоврядування проводять комплекс протиепізоотичних, ветринарно-санітарних та організаційно-господарських заходів щодо ліквідації вогнища та недопущення подальшого розповсюдження інфекції.

"Люди на африканську чуму свиней не хворіють", - підкреслюють фахівці.

Довідково

Африканська чума свиней - гостроінфекційне вірусне особливо небезпечне захворювання свиней, яке характеризується лихоманкою, крововиливами, синюшністю шкіри та високою смертністю.

Вірус стійкий до дії зовнішніх факторів - в гної і ґрунті залишається життєздатним до 3 місяців, в копчених м'ясопродуктах - до 6 місяців, в замороженому м'ясі - до 3 років. Лікування та ефективної вакцини для профілактики хвороби на даний час не існує.

Для запобігання захворюванню тварин АЧС, необхідно дотримуватись основних заходів профілактики:

  • забезпечувати роботу спеціалізованих свиногосподарств у закритому режимі;
  • утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускати вигулу і контакту з іншими тваринами;
  • обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі;
  • забороняти відвідування тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • не купувати тварин у невстановлених місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • не забивати та не переробляти туші хворих свиней;
  • не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання;
  • при виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно звернутись до територіального органу Держпродспоживслужби.