Сьогодні у Запорізькій області  День жалоби по загиблим у Вільнянську внаслідок ракетного удару.

Ворог вдарив двома ракетами по центру Вільнянська 29 червня ввечері. Внаслідок атаки загинули семеро: троє дітей, троє чоловіків і жінка. За останніми даними, постраждали 38 осіб.

Даринка Бардаченко, 10 років. Про її смерть повідомили на сайті ліцею «Потенціал», де навчалась дівчинка:

"29 червня від ракетної атаки постраждали мирні мешканці міста. Серед загиблих є дитина ліцею, є поранені діти. Загинула учениця 5-А класу Бардаченко Дарінка.

Вона була доброю, чуйною, відвертою, товариською дівчинкою. Відповідальна учениця та любляча донька, єдина в родині. Словами важко передати біль втрати.

. Також є поранені дітки, яким надається медична допомога. Скорішого одужання пораненим. Не мають жити на цій землі вбивці дітей, просто не мають.

Починаючи з листопада 2022 року приміщення ліцею неодноразово зазнавало руйнувань. 29.06.2024 року заклад освіти вкотре пошкоджено. Обов'язково відбудуємо рідний ліцей! Наші діти, наступні покоління, заслуговують на кращий світ, кращу освіту,бо освіта - це сила, а сила - це перемога. Слава Україні! Смерть ворогам!"

Внаслідок ворожої атаки постраждала мама дівчинки, жінка прооперована. Даринка померла у кареті швидкої допомоги.

Картка батька Дмитра Бардаченка 5375411417084592.

Ілля Горохолінський, 15 років. У момент російського удару їхав на мопеді і загинув на місці. Про його смерть написали на сайті ліцею "Успіх", випускником якого він був: .

"Ліцей у жалобі з приводу загибелі випускника 9 класу Іллі Горохолінського. Війна, з якою загарбницька росія прийшла на територію України, забирає життя наших рідних, близьких, дітей... На жаль, словами важко загоїти в серці болючу рану втрати. Адже смерть найріднішої людини – велике випробування.

Ілля був цілеспрямованим учнем. Брав активну участь у громадському житті ліцею та класу. Сьогодні ми його згадуємо, як скромного, веселого й товариського хлопця. Він був завжди щирим й відвертим у стосунках з однолітками та вчителями. Користувався повагою серед учнів та вчителів

Картка мами Горохолінської Юлії Ощадбанк 5167 8032 6358 0453.

Ніколета Бондаренко, 17 років. Про смерть дівчинки написали рідні. Тітка розповіла журналістам Суспільне Запоріжжя, що Ніколета працювала у МАФі з шаурмою. На момент удару вона перебувала на робочому місці:.

"Мати її опізнала по 2 татуюванням. Одне з них на руці було написано "I love you mam". Тіло повністю обгоріло. Це було пряме попадання. Загинула вона і її напарниця. Вона була добра, весела. Була світлою дитиною. Вона мала багато друзів, завжди радісна та усміхнена... Єдина дитина у сім'ї".

Картка тітки 5168745113828088.

Кількість постраждалих постійно збільшується зараз їх 38. Десятеро поранених у лікарні. Іншим постраждалим медики надали необхідну допомогу, і вони лікуються вдома.

На сьогодні в лікарнях залишаються 10 поранених. Троє з них, зокрема і одна дитина, перебувають у важкому стані.

"Всі постраждалі під постійним наглядом лікарів", - розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров'я Запорізької ОДА Марина Воловик.

У дитячій обласній клінічній лікарні лікують пʼятьох дівчаток підліткового віку. У всіх мінно-вибухові травми різного ступеня важкості.

"Найстаршій за місяць має виповнитися 15 років. Вона постраждала найбільше. Осколок влучив їй у ліву скроню. Дитині зробили нейрохірургічну операцію. Вона у відділенні реанімації. Її стан важкий. Прооперована і ще одна дівчинка, яка отримала осколкове ураження гомілки. Троє інших дітей знаходяться у хірургічному відділенні. Всім дівчатам надається необхідна допомога – як лікарська, так і психологічна",- відзначив головний лікар Юрій Борзенко.

Батьки знаходяться поруч з дітьми у палаті сумісного перебування.

Потрібна допомога

Шумило Наталія Іванівна у дуже важкому стані в 5-й лікарні. Проведені дві надскладні операції по видаленню осколків і порятунку життя. Наталя втратила багато крові. Після другої операції впала в кому. Лікарі роблять усе можливе для порятунку, бо необхідна ще одна складна операція.

Номер картки сина 5168755467547127 Кузьмін Сергій Сергійович

Сизоненко Станіслав, 18 років. Переніс складну операцію в обласній лікарні після осколкових поранень: постраждали легені, печінка, діафрагма. У хлопчини зламані ребра. Знаходиться в реанімації. Іде підготовка до наступної операції. Лікарі вживають усіх необхідних заходів, щоб осколки, які лишилися в черевній порожнині не зашкодили життю Станіслава.

Картка батька 5168745115681410 Сизоненко Юрій