Поруч з релокованою Токмацькою багатопрофільною лікарнею інтенсивного лікування відкрили мобільний будинок для надання допомоги та послуг переселенцям з Пологівського району.

Надавати їх будуть волонтери Пологівської районної філії Запорізької обласної організації ТЧХУ (раніше - Оріхівська), яку багато років очолює Людмила Калашнікова. А "головною господинею" у мобільному будинку буде волонтерка Оксана Литвиненко.

На відкриття завітали гості - голова Пологівської РДА, начальник Пологівської РВА Артур Крупський, начальник Токмацької МВА Олександр Чуб, голова Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України Оксана Бекетова, начальник Пологівського районного управління ГУ ДСНС України в Запорізькій області Юрій Голінько, начальник відділу зв'язків із ЗМІ та роботи з громадськістю ГУ ДСНС в Запорізькій області Юлія Баришева і депутат обласної ради Алевтина Лепетченко.

Вони зазначили важливість відкриття мобільного будинку для надання допомоги вимушеним переселенцям з Пологівського району, до складу якого входять 15 територіальних громад. Також підкреслювалося дуже вдале місце його розташування - за необхідності ВПО зможуть звернутися за допомогою до медиків.

Своєю чергою Людмила Калашнікова подякувала усім гостям за допомогу і постійну всебічну підтримку, яку вони надають їхній організації. Слова щирої вдячності Людмила Олександрівна адресувала і своїй дружній команді волонтерів.

А фахівець з розвитку організації Пологівської районної філії Запорізької обласної організації ТЧХУ Максим Лола проінформував присутніх про послуги, які тут зможуть отримати переселенці.

Гості прийшли не з пустими руками - Артур Крупський вручив від Пологівського району національні прапори Оксані Бекетовій, Юрію Голіньку і Людмилі Калашніковій.

А фахівець з розвитку організації ЗОО ТЧХУ Костянтин Котов передав Людмилі Калашніковій подарунок від Червоного Хреста - автоматичний тонометр.

Як розповів "Трудовій славі-Новинам Оріхова" Костянтин Котов, який є координатором проєкту BRAVO, у минулому році було придбано два мобільних будинки. Перший встановили у Вільнянську і він вже функціонує, а ще один придбали для Оріхова, де внаслідок ворожих обстрілів зруйноване приміщення офісу Пологівської районної філії.

- Ми сподівалися, що завдяки цьому мобільному будинку там розпочнеться діяльність, проєкт так і називається "Перезавантаження",- сказав Костянтин. - Як тільки безпекова ситуація дозволить, цей чудовий колектив перебереться в Оріхів і почне надавати наші стандартні послуги мешканцям. Це - "банк одягу", допомога з медикаментами, натуральна допомога. Також планується проводити інформаційні кампанії, тренінги з першої медичної допомоги.

Взагалі, це мав бути мобільний офіс. Але ми бачимо, що військові дії затягуються, і зараз немає можливості проводити діяльність на території Оріхова, тому разом з керівництвом військової адміністрації Пологівського району було прийнято рішення щодо розміщення мобільного будинку у Запоріжжі і надання допомоги ВПО Пологівського району, яких у місті багато.

Тут розміщені пункт прокату засобів для реабілітації та "банк одягу". Людина може принести старий одяг, звичайно, у доброму стані, і взяти собі те, що їй необхідно.

Хочу зазначити, що "банк одягу" - це один з основних напрямків в діяльності Червоного Хреста. І він дуже важливий для переселенців, які виїжджали з домівок з мінімумом речей.

До речі, на базі Заводської районної організації реалізований проєкт "Куточок рукоділля" - створена швейна майстерня, в якій одяг ремонтують і повертають його в "банки одягу" районних організацій Червоного Хреста.

Першою відвідувачкою мобільного будинку стала переселенка з Оріхова Альона Горбачова, яка прийшла за колісним візочком для мами Шостак Ніни Петрівни

- Мамі 71 рік, вона інвалід першої групи, вже чотири роки, - розповіла Альона. - Ми дуже чекали на цей візочок! Щиро дякуємо за допомогу, за підтримку в такий дуже важкий час!

Довідково

Мобільний будинок Пологівської районної філії Запорізької обласної організації ТЧХУ для надання допомоги ВПО Пологівського району знаходиться за адресою: вул. Сержанта Медвєдєва, 4.