42-річний мешканець Запоріжжя відкрив фірму, працівники якої пропонували громадянам привабливі варіанти роботи в країнах Європи. Втім, головною умовою «бронювання» бажаного робочого місця була передплата у розмірі 14-28 тисяч гривень. Після отримання грошей фігуранти припиняли виходити на зв’язок із клієнтами.

Як повідомили у Нацполіції Запорізької області, запоріжанин разом з двома спільниками в новоствореній фірмі скоординував діяльність усіх інших учасників шахрайських махінацій, включаючи так званих менеджерів по роботі з клієнтами. Свої послуги аферисти рекламували в інтернеті.

За даними поліції, аферисти ошукали понад 20 людей на загальну суму у 600 тисяч гривень.

29 травня правоохоронці провели одночасно 14 обшуків в офісах та за місцем мешканця фігурантів у Запоріжжі та Київській області. У результаті слідчих дій вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, sim-карти, флеш-накопичувачі, два автомобілі, печатки, документацію, чорнові записи та грошові кошти, отримані злочинним шляхом.

Цього ж дня поліцейські затримали 8 зловмисників та повідомили їм про підозри. Їхні дії слідчі кваліфікували за ч.ч. 1, 2 ст. 255 «Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній», ч. 4 ст. 28, ч.ч. 4, 5 ст. 190 «Шахрайство», ч. 4 ст. 28 «Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією» КК України. Їм загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.